Яким буде другий семестр для учнів: відповідь Департаменту освіти і науки



У Києві від 11 січня починається ІІ семестр 2020-2021 навчального року. Він має свою традиційну специфіку, а до цього додався ще й коронавірус. Зокрема, через локдаун, школи навчатимуть учнів у дистанційному режимі.

- джерело.

Окрім того, у в першому семестрі школи більше уваги приділяли класам (1, 5, 10), але другий семестр – це семестр підвищеної уваги до випускників (4, 9, 11 класи). Директорка Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян розповіла у фейсбуці про особливості ІІ семестру для учнів.

За її словами, тепер не буде поділу на чверті. Раніше ця чверть завжди переривалася на карантин через грип або сильні морози. Карантин міг тривати до трьох тижнів.

У цей період ми ніколи не організовували ні змішаного, ні дистанційного навчання. Видавали розпорядження та накази про те, що навчальні програми з предметів будуть виконані за рахунок ущільнення навчального матеріалу,
– додала Фіданян.

Особливості другого семестру через COVID-19

  • Вже розроблені можливі варіанти проведення ЗНО – їх близько чотирьох. Але остаточно варіанту досі немає.
  • Семестр розпочинається дистанційно для учнів у Києві. А все через локдаун. МОН рекомендує школам перейти на онлайн-навчання або продовжити канікули. Але кожна школа приймає рішення самостійно.

  • Департамент освіти і науки створив Google-календар, в якому є важлива інформація і для батьків, і для педагогів, які перебувають в умовах карантинних обмежень.
  • Цікаво, що учням та вчителям у Києві, які не мають засобів для дистанційного навчання вдома та проживають у кроковій доступності, дозволили навчатися онлайн з використанням шкільної комп’ютерної техніки.
  • Для спілкування з батьками учнів рекомендували створити шкільні електронні скриньки.
  • Також просили надати роз’яснення, що онлайн-урок не може тривати 45 хвилин. Зокрема, безперервна тривалість уроків з ТЗН (дистанційно з технічними засобами навчання) повинна бути:

– для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин;

– для учнів 2 – 4 класів – не більше 15 хвилин;

– для учнів 7 класів – не більше 20 хвилин;

– для учнів 8 – 9 класів – 20 – 25 хвилин;

– для учнів 10–11 (12) класів на 1-й годині занять до 30 хвилин, на 2-й годині занять – 20 хвилин.

У закладах професійної освіти канікули триватимуть ще тиждень – до 18 січня. Адже вони пішли на канікули на тиждень пізніше.

Додамо, що дитячі садочки не переривали свою роботу. Хоча їхня відвідуваність була низькою. Найменше вихованців у період різдвяно-новорічних вихідних відвідували садки Дарницького та Святошинського районів.

Позашкільні заклади теж працювали увесь канікулярний час. Надалі вони теж продовжать свою роботу.


Читайте також:


Залишити коментар: