Які змії водяться на Закарпатті та чи небезпечні їхні укуси? (ВІДЕО)



Про це розповів завідувач кафедри зоології УжНУ Федір Куртяк в ефірі програми «Тема дня» на телеканалі суспільного «UA: ЗАКАРПАТТЯ».

- джерело.

Цими вихідними жителі Ужгорода вже зауважили плазунів, які прокинулися після зими.

«Вихід змій залежить від температури. Звісно, є змії, які більш холодолюбні, до прикладу, гадюка звичайна. А є більш теплолюбні, зокрема, водяний вуж. Вони живляться рибою та гризунами. Ці змії корисні, оскільки знищують гризунів, які можуть переносити важкі захворювання», – каже Федір Куртяк.

Зоолог розповів про види плазунів, які поширені на Закарпатті.

«Вуж водяний, мідянка звичайна, яка занесена до Червоної книги України та є умовно-отруйною, тобто для людини вона цілком безпечна. Крім цього, в нашому краї можна зустріти полоза лісового. І єдина отруйна змія нашої області – це гадюка звичайна, вона відрізняється досить чітко від інших змій, тому що має валькувату, незмієподібну форму, коротенький хвіст, голова досить чітко відмежована від тулубу і забарвлення часто варіює. Найчастіше, сірого кольору», – пояснив завідувач кафедри зоології УжНУ.

Що ж робити якщо змія вас укусила? Як діяти в такій ситуації, розповіла лікарка-методистка Закарпатського обласного центру здоров’я Тетяна Маркович. Потрібно зафіксувати кінцівку, яка постраждала, щоб не посилювався кровообіг і отрута не розносилася по тілу. Покласти людину і транспортувати в медичний заклад. Відсмоктувати отруту можна тільки в перші 15 хв. після укусу, головне при цьому, щоб у ротовій порожнині не було ніяких відкритих ран.

Торік для Закарпаття виділили 44 дози сироватки від укусів змій. Чи знадобилися вони жителям, розповів Фома Білинець, директор Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги.

«За 2018 рік на Закарпатті зафіксовано 8 випадків укусу змії. За період ведення реєстру в області не було летальних випадків», – розповів медик.

За словами Фоми Білинця, у 2018-му найбільше випадків від укусів змій було зафіксовано в Ужгородському та Міжгірському районах.

Більше інформації у повному відео проекту «Тема дня: Ужгород» на «UA: ЗАКАРПАТТЯ»:


Читайте також:


Залишити коментар: