Як і oбiцяв. Пiзнo ввeчeрi Зeлeнcький пoвiдoмив нaдзвичайнo чудoву звiстку



Повернення утримуваних осіб відбудеться до кінця цього року, як і було домовлено під час зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» у Парижі 9 грудня.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська за результатами продовження переговорів з усіма сторонами у понеділок, 23 грудня, в режимі скайп-конференції.

- джерело.

«Було нарешті досягнуто домовленості щодо проведення взаємного звільнення осіб до закінчення цього року, як, власне, й було домовлено під час паризького саміту в Нормандському форматі. І це величезне щастя, тому що ми зможемо нарешті забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями», – зазначила Валерія Лутковська.

За словами представниці України в гуманітарній підгрупі, наразі остаточно дошліфовуються списки.

«Просила б усіх не маніпулювати інформацією, тому що за цією процедурою взаємного звільнення – долі людей», – наголосила вона.

Також в свою чергу повноважний представник Росії в тристоронньої контактній групі з врегулювання конфлікту в Донбасі Борис Гризлов повідомив, що Україна і самопроголошені ДНР і ЛНР домовилися про обмін полоненими до кінця року.

За його словами, формат обміну – «всіх встановлених на всіх встановлених». «Контактна група узгодила умови звільнення і обміну утримуваних осіб до кінця року», – сказав пан Гризлов журналістам (цитата по «Інтерфаксу» ). Питання обміну обговорювалося сторонами сьогодні, 23 грудня, в форматі відеоконференції.

За словами омбудсмена ДНР Дар’ї Морозової, вдалося досягти домовленості про обмін за умов гарантії «процесуального очищення» утримуваних осіб з боку України. На даний момент ведеться робота з підготовки остаточного списку осіб та датою обміну.

Нагадаємо, на саміті в «нормандському форматі» (РФ, Україна, Франція, Німеччина) 9 грудня о Парижі, в підсумковому документі керівники чотирьох країн закликали Тристоронню контактну групу «сприяти звільненню та обміну пов’язаних з конфліктом утримуваних осіб до кінця року, на основі принципу “всіх на всіх” ».

Як раніше стало відомо, близько сорока осіб з числа тих, кого українська сторона готувалася передати Донецьку і Луганську, відмовилися брати участь в обміні і повертатися в ДНР і ЛНР.


Читайте також:


Залишити коментар: