Я втомився, я йду? Чому Хабіб пішов зі спорту – і що буде далі з UFC



У минулі вихідні Хабіб Нурмагомедов , здобувши чергову , 29-ю за рахунком перемогу , оголосив про завершення кар’єри. Те , що поєдинок з Джастіном Гейджа буде останнім , спортсмен пообіцяв матері після смерті свого батька і тренера Абдулманап Нурмагомедова. На прохання Esquire Андрій Баздрев розібрався , з чим пов’язана популярність Хабіба і що буде далі з UFC після відходу найяскравішою його зірки.

- джерело.

Писати про Хабіба і легко, і неймовірно складно. Два слова про Дагестан, три – про боротьбу з ведмедем в дитинстві, потім абзац про батька Абдулманап Нурмагомедова в становленні бійця, далі про вірність культурних кодів і традицій … Проблема в тому, що всі пишуть і розповідають приблизно одне й те саме. Частина з них не мають нічого спільного з реальністю. Наприклад, в певних колах фанатів популярна думка, Що Нурмагомедов дуже видовищно бореться і зробив боротьбу в змішаних єдиноборствах захоплюваною. Насправді ж боротьбою і нюансами техніки того, що робить Хабіб, цікавляться тільки практикуючи спортсмени і тренери. Звичайних глядачів надихає сама ідея: хлопчик з дагестанського села дивує всіх в самій головній лізі світу. Підтримка Хабіба перетворилася в жанрову історію «наші проти всіх – і перемагають». Почалося це, власне, незабаром після його перших боїв в UFC, але по-справжньому розрослося, захопило весь світ в момент бою з Конором Макгрегором. Коли весь світ розділився на тих, хто в папахах, – і тих, хто немає.

Момент був міфологізований, а з ним – і переможець бою. Були запущені механізми, які не зупинити. Багато зараз задаються питанням: що, якщо? Якби ще пара лоукікамі Джастіна Гейджа дійшли до мети і Нурмагомедов залишився б на початку бою без ноги? Після поєдинку говорили, що Хабіб ще за кілька тижнів до бою отримав перелом, судячи з усього, кістки десь в стопі, але відмовився переносити бій. Що, якби в обміні ударами в першому раунді Хабіб пропустив той, який не побачив? Або забарився б і не накинув на шию суперника у другому раунді той «трикутник»?

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – OCTOBER 25: (R-L) Khabib Nurmagomedov of Russia takes down Justin Gaethje in their lightweight title bout during the UFC 254 event on October 25, 2020 on UFC Fight Island, Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images)

Бій Хабіба Нурмагомедова і Джастіна Гейджа, 24 жовтня, Абу-Дабі
Цей прийом, до речі, загрожує стати дуже трендовим, можна сказати, культовим. В останній раз його стільки обговорювали, коли Фабрісіо Вердум зловив схожим чином Федора Емельяненко. А коли прийом проходить на зустрічі такого рівня, через кілька хвилин після закінчення бою його вже намагаються виконати тисячі початківців або навіть цілком досвідчені бійці. І через деякий час в боях по всьому світу ти бачиш, як всі намагаються провернути з суперником один і той же трюк …

Інший тренд, який пов’язують з Хабібом, – бої без трештока, повага до суперника, ввічливі прес-конференції, ніяких витівок, нічого неналежного. Але не варто забувати, що шлях Хабіба в UFC починався з трештока, А епоха спокою і безтурботності наступила, коли Хабіб став головною зіркою UFC і обзавівся більш ніж 24 мільйонами передплатників в інстаграм. У нього з’явилася своя армія і безумовна підтримка промоції, а це означало, що жартувати, уражати і ображати стало взагалі неможливо без ризику наразитися на неприємності. Майк Тайсон залякує одним лише повним ненависті поглядом, Конор Макгрегор виводить з себе криками і ретельно зрежисованим трештоком, Федір Емельяненко абсолютно беземоційний – і від того дивний. Нурмагомедов тисне на психіку вже тим, що всі розуміють: в бою він не залишить ні шансу. Занадто потужний для легкої ваги, дуже вправний в боротьбі, занадто добре тримає удар – він влаштовує пресинг, позбавляє часу і простору, не дає можливості подумати, а потім ламає. Якщо ти до цього не зламається сам.

Las Vegas , United States – 6 October 2018; Conor McGregor, right, in action against Khabib Nurmagomedov in their UFC lightweight championship fight during UFC 229 at T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada, USA. (Photo By Stephen McCarthy/Sportsfile via Getty Images)

Бій Хабіба з Конором Макгрегором, 6 жовтня 2018 року, Лас-Вегас
І ось самий домінуючий боєць UFC йде – а сама ліга і її глава Дейна Уайт залишаються в досить скрутному становищі. Убита відсутністю уболівальників на трибунах атмосфера, зіпсовані відносини з вчорашніми зірками Джоном Джонсом і Конором Макгрегором, сумний пейзаж в дивізіоні важковаговиків, та й взагалі, бізнес UFC наполовину належить росіянам і китайцям. І що ви будете робити далі?

Повертати Нурмагомедова – не варіант. Чи не тому, що він дав обіцянку своїй мамі не продовжувати без батька і не тому, що більш великого моменту, ніж зараз, у нього не буде. Його спортивна кар’єра була наповнена потом, болем, травмами і стресом, як мінімум від весогонкі. Можна нескінченно сильно любити бої, але є моменти, повторення яких ти хочеш за всяку ціну уникнути. Бути чемпіоном у випадку з Хабібом – це зобов’язання, а не привілеї. Повернутися коли-не будь потім заради бою з Жоржем Сен-П’єром заради голодуючих дітей Африки – це не зовсім те ж саме, що продовжувати кар’єру, захищати чемпіонський пояс і вісім-дев’ять місяців на рік проводити в тренувальному таборі.

Єдина причина для повернення – це неможливість жити, не виходячи в клітку. Необхідність існувати і функціонувати як звичайна людина деяких бійців зводить з розуму – це те саме посттравматичного синдрому для повернулися з війни. Але Хабіб мало схожий на контуженого: повертатися він буде з певним наміром, на своїх умовах, а не тому, що його попросять в UFC. І так як це не можуть бути гроші – можна взяти важелями впливу, акціями промоушена або чимось ще подібним. Але навряд чи ми з вами до обговорення цього питання повернемося раніше ніж через пару років.

LAS VEGAS, NV – SEPTEMBER 26: Conor McGregor and Dustin Poirier face off during the UFC 178 weigh-in event at the MGM Grand Conference Center on September 26, 2014 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Brandon Magnus/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Дастін Порье і Конор Макгрегор в Лас-Вегасі, 2014 рік
Титул чемпіона UFC у легкій вазі тепер вакантна, рано чи пізно Джастіну Гейджа дадуть великий бій – судячи з усього, з переможцем зустрічі між Конором Макгрегором і Дастіном Порье. Так, Нурмагомедов переїхав всіх трьох. З Конором там ще й давня любов, його він вважає блогером, бійцем з твіттера. Що ж, Макгрегор, як годиться твіттер-чемпіону, домовився про бій з Порьее публічно в твіттері – виставковий бій за правилами ММА в Ірландії, і всі гроші підуть до благодійного фонду Дастіна. Конор вирішив роздратувати Дейн Уайта, але попутно отримав від них зустрічну пропозицію – бій в січні, але все ж в UFC. Правда в тому, що тепер Макгрегор і Уайт найчастіше не думають про взаємне благополуччя.

Його більше цікавить реклама віскі, кросівок і виставковий бій за правилами боксу проти філіппінця Менні Пакьяо. Бій Макгрегора поправить положення, але ця людина не буде тягти промоушен на собі. Колись він був «кволому», лиходієм в термінології професійного реслінгу, а Хабіб був «фейсом», хорошим хлопцем. І вони, як Іспанія і Португалія в XV столітті, розділили весь світ між собою. Бетмену потрібен Джокер. Аудиторії потрібна драма. Потрібно шоу.

(190210) — MELBOURNE, Feb. 10, 2019 (Xinhua) — Israel Adesanya of New Zealand warms up before the middleweight bout at the UFC 234 event between Israel Adesanya of New Zealand and Anderson Silva of Brazil in Melbourne, Australia, Feb. 10, 2019. (Xinhua/Hu Jingchen)

Ісраель Алесанья
Ісраель Адесанья має всі шанси стати зіркою, чия впізнаваність вийде за межі власне змішаних єдиноборств. Ну і нехай, що він чергує найяскравіші бої з смутними, зате крутить брейк-данс в клітці після перемог, купує суперкари і їздить на них, фанатіє від аніме, змушує сміятися одних і злитися інших – відчайдушно кривляючись і на тренуваннях, і в октагоні. І в ММА він поки не програвав. Нігерієць за походженням, але за паспортом новозеландець, він марширував в США по вулицях за Black Lives Matter, робив непристойні рухи стегнами над переможеним суперником в Абу-Дабі, відмовлявся боляче бити свого кумира Андерсона Сілву – і все ще продовжує гіпнотизувати публіку, отримуючи частенько бонуси за кращі бої. Але в його випадку герою все так же потрібен лиходій. Тому що цифри 20-0 (перемоги-поразки) самі по собі виглядають непогано,

І він не може, як Джон Джонс, обкурений їздити на машині по місту і стріляти в повітря з гвинтівки, попадатися на кокаїні або врізатися на «бентлі» в стовп – ця ніша вже зайнята, та й часи змінилися, попит на бунт уже не той .

SINGAPORE – JUNE 23: Petr Yan of Russia celebrates after his knockout victory over Teruto Ishihara of Japan in their bantamweight bout during the UFC Fight Night event at the Singapore Indoor Stadium on June 23, 2018 in Singapore. (Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Петро Ян
Другий російський чемпіон UFC Петро Ян – його образ ще в процесі становлення, і основні кар’єрні цілі навіть ще не вимальовуються. Як і важковаговики Олександр Волков і Олексій Олійник, він максимально цікавий для російськомовної аудиторії. Вони все куди менш інтернаціональні і універсальні, ніж Валентина Шевченко, яка родом з Киргизії, з паспортом Перу і масою шанувальників по всьому світу, в тому числі і в США. Валентина разом зі своєю сестрою б’є людей за гроші, пілотує літак і стріляє з усіх видів зброї. Ось тільки жіночі бої ще не стали таким універсальним сортом видовища, яке збирає аудиторію, рівну чоловічим топ-боям. І проблеми ті ж – немає конкуренції, рівного суперництва.

Коронавірус, а точніше, що послідувало за пандемією закриття кордонів підкосило основну стратегію UFC – створювати окремий продукт для кожного регіонального ринку. По-справжньому глобальних зірок було у промоції дві: Хабіб і Конор, всі інші тільки епізодично виявлялися в центрі уваги всього світу – і не всі справлялися з цим тиском. Ці ж двоє, навпаки, енергією аудиторії тільки підживлювалися. Зараз UFC  рветься влаштовувати тривалі виїзні турне. Виняток – «Бійцівський острів» в Абу-Дабі, куди організація вивозила і спортсменів, і продакшен-команду, щоб організувати п’ять турнірів за місяць в спеціально побудованій для цього арені. «Острів» залишиться як один з флагманських проектів, він міцно асоціюється з Хабібом, там засвітилися багато інших російські солдатів, а поки він замінить шоу в Бразилії, Китаї, Австралії.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – SEPTEMBER 04: Fans of Khabib Nurmagomedov of Russia waits for his arrival during the UFC 242 Open Workouts at Yas Mall on September 4, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Фанати Хабіба Нурмагомедова
А у Нурмагомедова між тим є як мінімум два довгограючих проекта, пов’язаних з боями. По-перше, вже досить помітний в Росії і Середньої Азії промоушен GFC, де він один з керівників. У цю лігу активно прагнуть приблизно всі, хто не пов’язаний контрактами, – тому що через неї Хабіб підписує своїх братів в UFC або Bellator. Поки GFC навіть не найголовніший промоушен в Росії, але амбітний, і він показує, що можна зробити, маючи лише репутацію лідера, трохи спонсорських грошей і можливість безпосередньо розмовляти з усіма великими гравцями в цьому бізнесі.

І є новий промоутерський проект MMA Global, особою якого теж повинен стати Нурмагомедов. Про нього відомо мало: ми знаємо лише, що ідея виходила від менеджера Хабіба Ризваном Магомедова, а в планах,за чутками, Рухати вперед до слави молодих бійців і давати гідну «пенсію» ветеранам. Чиї гроші – поки замовчується. Але, мабуть, MMA Global трохи більше буде заточений під те, щоб представити нових бійців західній публіці. І неважливо, чи будуть ці два проекти якось взаємодіяти, стратегічно Нурмагомедов і його хлопці вже намітили свій напрямок. І це не означає, що не з’явиться щось третє, нове. Це нове явище, Team Khabib, – вчорашні «манаповскіе», що билися за свій район, – захоплюють кращі ліги світу. Ці хлопці не просто хочуть битися – вони бажають керувати. Подобається вам чи ні, це вже відбувається.


Читайте також:


Залишити коментар: