Всі готуються до свята весни та жіночності, але ж 8 Березня не про це – ось трохи історії



Чому Міжнародний жіночий день – це не свято краси, весни та інших мі-мі-мішностей.

Чоловіки шукають подарунки та квіти, ЗМІ переходять від новин і статей до нескінченних добірок з привітаннями – наближається 8 Березня, Міжнародний жіночий день. Що правда, у багатьох публікаціях його чомусь звуть “святом весни, краси та жіночності”, що не зовсім так. Хоча ні, навіть зовсім не так. У переддень 8 Березня theLime вирішив згадати історію свята та відповісти на питання – що ж святкують у цей самий день.

Передає - джерело.

Кажуть, 8 Березня світ зобов’язаний комуністці та активістці у боротьбі за права жінок Кларі Цеткін. Хоча історія свята бере свій початок задовго до неї. В середині XIX століття в різних містах світу пройшли марші жінок – працівниць фабрик, заводів та інших підприємств, які виступили за рівні умови праці з чоловіками. Ключовою передумовою для існуючого свята став мітинг у Нью-Йорку, який стався в 1909 році – жінки вийшли на вулиці, щоб домогтися виборчого права, а також скорочення робочого дня з 16-ти години до 10-ти. Вже через рік у США з’явився Національний жіночий день.

Тоді ж цю ідею підхопила Клара Цеткін. На зустрічі соціал-демократів у Копенгагені вона заявила, що таке свято має святкуватися в усьому світі – активістка бачила його днем, коли жінки можуть вийти на вулиці та відкрито говорити про те, що їх турбує. Уже в 1911 році Міжнародний жіночий день почали святкувати відзначати в Європі, а незабаром після цього мешканки багатьох країн нарешті домоглися виборчого права.

З роками свято називали по-різному, і воно перетворилося на “день краси та кохання”, “день жіночності” та навіть “свято весни”. Але все це – не більше ніж кліше, які ми зустрічаємо в мережі досі, і нічого спільного з Міжнародним жіночим днем вони не мають. Правильне значення свята в 70-х надала ООН: члени організації запропонували вибрати будь-яку дату і зробити її Днем боротьби за права жінок. Так з’явилося 8 Березня.

Щороку в ООН також обирають певну тему, якій присвячується поточний Міжнародний жіночий день – жінки у світі праці, жінки в країнах, де йдуть війни та інші. Всі вони спрямовані на досягнення гендерної рівності, особливо в сферах соціального захисту та доступу до державних послуг.

Сьогодні в деяких країнах 8 березня прийнято дарувати жінкам квіти, хоча дехто вважає цей жест недоречним, оскільки мета свята інша – звернути увагу на проблеми гендерної нерівності. Деякі країни прирівнюють 8 Березня до свят на кшталт Дня матері або Дня святого Валентина.


Читайте також:


Залишити коментар: