Відбуваються серйозні зміни: Доктор Комаровський розповів, як відновитися після COVID-19



Коронавірус може призвести до слабкості й порушення дихальної та нервової систем

- джерело.

Після одужання від грипу та інших ГРВІ вже через 1-2 тижні людина почувається добре, проте під час хвороби на COVID-19 відбуваються дуже серйозні зміни. Про це повідомив лікар-педіатр Євген Комаровський у своєму відеоблозі.

За словами лікаря, у деяких пацієнтів після виходу з активної фази хвороби на коронавірус може тривати місяцями стан, який можна описати, як “немає здоров’я”.

“Зараз виникає такий медичний термін, як “постковід” або “довгий ковід”. Наука приходить до того, що коли закінчується етап боротьби імунної системи з вірусом, вірус не розмножується, людина не заразна, але здоров’я немає. Бо виявилося, що за той час, поки вірус розмножувався в організмі, відбулися дуже серйозні зміни. Не тільки з боку легенів, але з боку практично всіх інших внутрішніх органів. І скільки потрібно часу, щоб все це відновилося… На це питання відповіді поки немає”, – сказав Комаровський.

Зазначається, що вірус уражає судини, нервову тканину, клітини головного мозку, через що виникають ушкодження, загибель клітин, мікрокровиливи, страждають тканини нирок, печінки, серця тощо. Загалом симптоми прояву “постковіду” ділять на три групи:

  1. Симптоми з боку органів дихання: кашель, задишка (у тому числі й та, яка посилюється при фізичному навантаженні), відчуття нестачі повітря;
  2. Відчуття слабкості, коли існує абсолютне небажання й неготовність що-небудь робити;
  3. Психічні розлади, порушення сну, пам’яті, неможливість вибудувати логічні ланцюжки й інші ментальні порушення.

Для відновленні органів дихання Комаровський радить підтримувати оптимальні параметри температури та вологості повітря в приміщенні, а також проводити більше часу на свіжому повітрі й вдаватися до дихальної гімнастики.

Крім того, варто пам’ятати й про фізичні навантаження, незважаючи на слабкість. Зокрема, ходити, їздити на велосипеді та робити аеробне навантаження протягом 30 хвилин, які можна розбити на шість етапів по 5 хвилин.

Що стосується психічних розладів, то лікар наголошує на важливості бути впевненим, що це “постковід”, а не гіпертонічний криз, інсульт та інші тяжкі порушення й при будь-яких сумнівах звертатися до лікаря. Для відновлення нервової системи також потрібні фізичні навантаження, при яких людині доводилося б орієнтуватися в просторі і місцевості. У випадку розладів пам’яті, здорового глузду, мислення, потрібно придумувати собі завдання. Наприклад, написати 60 слів на букву “А”, вивчити вірш, або допомогти дитині виконати домашнє завдання.


Читайте також:


Залишити коментар: