ВЧЕНІ ЗНАЙШЛИ РІДКІСНІ ПИСАННЯ ПРО «БРАТА» ІСУСА, ЯКЕ ДОПОВНЮЄ БІБЛІЙНУ РОЗПОВІДЬ ПРО ЖИТТЯ І СЛУЖІННЯ



Текст доповнює біблійну розповідь про життя і служіння Ісуса.

- джерело.

У єгипетському місті Наг Хаммаді, близько 1400 років тому, хтось поховав цілу купу документів у банку.

Бібліотека Наг-Хаммаді складається з 52 текстів, поширених по 13 шкіряним кодексам, які були виявлені в 1945 році місцевими фермерами, що шукають добрива.

Написані між II і VI століттями н.е., вони представляють собою єретичні тексти, описані як гностицизм – ранню, містичну форму християнства.

Як і багато гностичних записів, більшість документів написана коптською, традиційною мовою в Єгипті протягом багатьох століть.

На початку 2017 року автори релігійних досліджень в Техаському університеті в Остіні виявили, що один з текстів відрізняється від більшості інших – це була копія існуючої частини, написаної грецькою.

«Сказати, що ми були схвильовані, коли зрозуміли, що знайшли, – це применшення», – сказав Джеффрі Сміт, вчений.

Рукопис славиться описом бесіди між Ісусом і Яковом, якого він часто називає «мій брат». Це не доводить родинні стосунки між Ісусом і співрозмовником, бо фраза повинна сприйматися метафорично.

Проте, документ технічно єретичний, він не включений до християнського канону як Євангеліє від Афанасія, єпископа Олександрійського, який вів дискусії в IV столітті про те, які Писання включити в Новий Завіт.

«Текст доповнює біблійна розповідь про життя і служіння Ісуса, даючи нам доступ до бесід, які ймовірно відбувалися між Ісусом і його братом, Яковом – таємні вчення, які дозволили Якову стати хорошим учителем після смерті Ісуса», – говорить Сміт.


Читайте також:


Залишити коментар: