Вчені шоковані: у Медведчука знайшли унікальну книгу за десятки мільйонів доларів



Декларація про доходи народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука стала сенсацією – його просять детальніше прозповісти про фрагмент Біблії Йогана Гутенберга, який є у колекції олігарха. Зокрема цим фрагментом зацікавився керівник Інституту світової літератури і друкованих медіа при університеті імені Гутенберга в Майнці професор Штефан Фюссель.

- джерело.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Перша друкована книга – це віха в історії комунікацій. Ця книга стала надзвичайно важливою для всіх народів світу », – заявив професор.

Як зазначається, у світі існує лише 49 збережених друкованих книг із 180. Більшість версій Біблії Гутенберга знаходяться в провідних бібліотеках світу, таких як Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, Національна бібліотека в Парижі, лондонська British Library або Університетська бібліотека Геттінгена. Такі книги неможливо знайти на антикварному ринку.

Востаннє Біблію Гутенберга продали 20 років тому у Японії – її ціна склала декілька десятків мільйонів доларів.

Ще два екземпляри було знайдено у Москві, куди вони потрапили з Лейпцигу після Другої світової війни.

Нагадаємо, нещодавно Медведчук опублікував свою декларацію про доходи. Крім фрагменту Біблії Гутенберга, олігарх має рукописне Євангеліє XV століття, “Тріодь Пісну” (1555 рік), “Заблудівське Євангеліє” (1569 рік), “Апостол” Івана Федорова (1574 рік), “Граматику” М. Смотрицького (1648 рік), “Опис України” Гійома Боплана (1660 рік), “Давню російську історія” М. Ломоносова (1766 рік), “Енеїду” І. Котляревського (1798 рік), “Записки щодо російської історії” Катерини II (1787 рік), “Записки про Малоросію її жителів у творах” Я. Марковича (1798 рік), “Руслана та Людмилу” О. Пушкіна (1820 рік), “Кобзар” Т. Шевченка (1860 року) та близько 7 тисяч інших книг періодів XVII-ХХ століття.


Читайте також:


Залишити коментар: