Вартість квартири в іпотеку та розтермінування у забудовника: що вигідніше



Президент Володимир Зеленський анонсував запуск нової державної програми — іпотека під 10% річних. Вона має запрацювати до вересня 2020 року. Та поки що умови іпотечного кредитування бажають кращого.

З’ясуємо, якою є іпотека в Україні сьогодні та чому клієнти надають перевагу розтермінуванню у забудовника.

- джерело.

Проблемні зони іпотеки

Іпотечний кредит — це банківська позика, забезпечена заставою нерухомості. За договором клієнт одразу стає власником житла. Але якщо він буде порушувати умови договору, банк може вилучити та продати нерухомість, щоб погасити борг.

Якщо ви берете житло у новобудові в іпотеку, то банк одразу виплачує повну вартість квартири забудовнику. Щоб уникнути грошового ризику, він ставить свої вимоги. І зазвичай проблематично, щоб можливості клієнта співпадали з вимогами банку і були справді вигідними.

Зараз квартири у новобудові — це майно, яке буде створене в майбутньому. І зважаючи на реалії, держава не може бути впевненою у кожному забудовнику та чесності його будівельних намірів. Через це банки поки не мають справді вигідних пропозицій на іпотеку в новобудові.

Є кілька причин, чому в Україні дорога іпотека:

· Економічні труднощі, висока інфляція;
· Завищена вартість ресурсної бази для банків;
· Високі вимоги щодо резервів для кредитних організацій по іпотечних позиках;
· Відсутність державних програм підтримки іпотеки;
· Недосконалість законодавчої бази.

Переваги розтермінування у забудовника

Порівняємо, скільки коштує квартира у забудовника і якою є переплата за іпотечним кредитуванням.

Наприклад, однокімнатна квартира у забудовника коштує 500 000 грн при 100% оплаті. Якщо людина обирає варіант іпотечного кредитування на 10 років, то повинна сплатити перший внесок 25%, тобто 125 000 грн. І щороку сплачуватиме по 37 500 грн, а це 3125 грн щомісяця.

Але окрім вартості самої квартири, треба буде сплатити банку ставку за кредитом. З’ясуємо, скільки це у гривнях.

Вносимо дані про квартиру за 500 000 грн у кредитний калькулятор на сайті Приватбанку та отримуємо зовсім іншу суму – 6 075 грн/мiс. Сюди вже входить ставка за кредитом 14.9% у перший рік кредитування UIRD 12М та 17.9% – у наступні роки.

Тож якщо зараз придбати квартиру в новобудові за умовами іпотечного кредитування, клієнт заплатить в кінцевому результаті 729 000 грн. При тому, що вартість квартири у забудовника 500 000 грн.

Чи варто переплачувати?

Забудовники надають вигідні умови розтермінування. Наприклад, будівельна компанія Вертикаль пропонує оплату частинами упродовж 4 років на квартири у ЖК Sonata.

Вирахуємо вартість квартири, яка при 100% оплаті коштує 500 000 грн. Якщо перший внесок 30%, то протягом 4 років клієнт сплатить за квартиру орієнтовно 511 700 грн. А це 7462 грн щомісяця. Наразі це оптимальна пропозиція для клієнта, який хоче придбати нерухомість, але не має одразу повної вартості.

Крім того, БК Вертикаль пропонує мінімальний перший внесок у інших житлових комплексах – від 10%, є також можливість оплати без першого внеску.

Отже, поки що банки не мають справді вигідних пропозицій іпотеки, а тому клієнти обирають розтермінування у забудовників. Це також можливість оплачувати частинами протягом кількох років, але при цьому немає значних переплат. А чи анонсована іпотека під 10% буде втіленою у реальність – лише питання часу.


Читайте також:


Залишити коментар: