– Вам лист прийшов! І з-за кордону! З Латвії!: Бабі Ганьці минуло вже 75. Останнім часом стала cлaбyвати, тож від городу її діти вiдiгнали. Щоб не крeктала та не cтoгнaла поруч. Діти Гані хотіли квартиру відсyдити, чуже гоpе їх цікавило мало



Коли я слухала цю дуже дивну і водночас таку цікаву історію, не могла позбутися відчуття – детектив Агати Крісті переказують, чи що то? Приблизно той самий улюблений багатьма сюжет письменниці, де люди один одного трyять та стрiляють – і все це за таку дорогу спадщину! Але ні, виявляється, таке буває не тільки в відомих старих романах. Усе це трапилося насправді не так давно, хоч і без таких нюансів, дійові особи – цілком реальні люди сьогодні. Ця історія відбувалася на моїх очах.

- джерело.

Бабі Ганьці минуло вже 75. Останнім часом стала слaбувати, тож від городу і цюкання її діти відігнали. Щоб не крeктала та не cтoгнaла поруч. Натомість «підкинули» онучку: зі школи зустріти, погодувати, простежити, щоб уроки сіла робити. Настя бабцю любила, а особливо її спогади про молоді роки, навчання аж в Одесі, про кавалерів і подруг, з якими життя роз’єднало. Пише Вісник

Отак потихеньку-помаленьку бабця Ганя жила, онучку виховувала. Коли це якось прийшла поштарка, видала пенсію, а далі й каже: «А тепер, бабцю, танцюйте – вам лист прийшов!»

– А це хто ж? – неабияк здивувалася жінка. Вона ж бо точно знала, що вся її рідня далі області не виїжджала. Не кажучи вже про їхнє бажання листуватися. У молодості переписувалася з подругами та чоловіком, поки в армії був. Але коли це було?

– Так ви будете танцювати чи ні? Лист не простий, з повідомленням, купою печаток і – листоноша спеціально замовкла, щоб, певно, підсилити урочистий момент. – І з-за кордону! З Латвії!

Отут уже баба Ганя і собі вилупила очі. Отямилася лиш від виску надмірно зацікавленої онучки, яка тіпала за спідницю з вимогою негайно прочитати листа. Відкрила. І разів з десять читала, поки осягнула зміст: «На ваше ім’я здійснено заповіт від жительки Латвії.» Баба Ганя стягнула хустку з голови і нею витерла упріле обличчя. І знову занурилася у документ: «Віра Осійчук перед смepтю заповіла вам трикімнатну квартиру». А це що таке має бути? Дyрний жарт?

Увечері на домашню раду збіглися усі діти та внуки. Передавали лист один одному, прицмокували і недовірливо хитали головами, а ще цікавилися, скільки-то грошей на наші вартує квартира у Ризі.

– Віру Осійчук я знаю, ми разом з нею вчилися, а потім, як роз’їхалися, переписувалися кілька років, – пояснювала бабця ситуацію. – Останній лист від неї був з Риги (то точно, не брешу) на початку 60-х років. Але ж квартиру на мене переписувати?! Цирк, їй-бо.

– Цитьте, мамо! – Обірвала материні сумніви старша із дочок. – Треба все до ладу взнати, а тоді буде видно.

Поки рідня роздумувала над відповідними запитами, бабі Гані прийшов ще один лист. Це вже було не сухе і офіційне повідомлення від юристів про спадщину, а емоційний лист від вражених, ба, шoкoваних дітей покійної Віри Осійчук. Вони запитували, хто взагалі така ця Ганя, де знаходиться її село, і дуже сподівалися порозумітися. Мовляв, мати їхня на старості років геть здуріла, тож не варто сприймати серйозно її «подарунки».

Ганя полегшено зітхнула і навіть перехрестилася. Ну, слава Богу – все прояснилося. Бо ж якщо Вірка стала слаба на голову, чого ж її діти від того мають страждати? Раденька, що збулася такого тягаря з душі, розповіла подробиці рідним.

– Що-о-о? Мамо, ви при своєму розумі, щоб від такого шансу відмовлятися? Цитьте! Зустрінемося із тими родичами у сyді – і крапка, – дочки радість матері не розділили.

Вони уже давно все обдумали. У мріях відсyдили квартиру, продали її, а гроші розділили. І навіть дружно скинулися на адвоката, який би допоміг їм у «відстоюванні законних прав на основі заповіту».

Але сyд проходив у Латвії, і суворий сyддя зажадав дізнатися усі подробиці. І таки дізнався. Жила собі Віра Осійчук у своїй трикімнатній квартирі з видом на центральну площу. Колись давно вона вийшла заміж за лейтенанта, помучилися з ним по різних гарнізонах і врешті осіли у Ризі. Квартиру отримали, трьох дітей у ній виростили. Чоловік уже пoмер, діти звили свої «кубельця». Але не роз’їхалися, всі були в одному місті, тож маму свою старанно, в порядку встановленої черги, відвідували, дивилися за чистотою, варили їсти, залишали їй різні смаколики. На восьмому десятку стала їхня ненька трохи забуватися: то імена своїх дітей, а то і їх самих час від часу не признавала. Просвітління чергувалися із забудькуватістю. І чим далі, тим більше часу бабця перебувала у якомусь власному світі.

Діти почали серйозно роздумувати над тим, що маму треба було б забирати до себе. Але до кого – не могли ніяк вирішити. Оформляти недієздатність і опікунство теж не стали: дізнавшись, скільки треба паперів зібрати, відмовилися від такого плану. Тож поки думали та гадали, баба Віра цілими днями сновигала по квартирі тихим привидом. Іноді, правда, їй здавалося, що сусіди знизу і зверху починають грати на барабанах, тож вона щосили лупила по батареях, розганяючи невихованих «музикантів».

Гуляти вона теж не виходила: пам’ятала про те, як загубилася і скільки страху натерпілася, коли раптово отямилася у якомусь селі за містом. Щомісяця бабці приносили пенсію, вона ставила закарлючку, гроші старанно розпихала по різних закутках і знову перетворювалася на тихого привида.

І от якось одного сонячного ранку баба Віра прокинулася і відчула надзвичайний приплив сил, бадьорості, а головне – ясності розуму і твердості пам’яті. Зібралася з духом і спустилася на перший поверх, де якраз була нотаріальна контора. Роздаючи усмішки всім підряд, елегантно тримаючи у руках ридикюль з паспортом та грошима, вона поважно пройшла до нотаріуса і сіла писати заповіт. На подругу-одногрупницю.

Нотаріус здивовано підняла брови. Баба Віра швидко пояснила: «У моїх дітей і так усе вже є, вони люди поважні і забезпечені. А подруга, мила Ганнуся, скніє, напевно, у своєму селі і щастя не знає. Я вирішила переписати квартиру на неї, от!» І дивлячись чистими, як небо, очима на юриста, спитала: «А що, якісь проблеми?»

– Ні-ні, жодних проблем, пані, – швидко відповіла начальниця контори і взялася готувати заповіт. У неї навіть тіні сумніву не виникло у тому, що ця старенька бабця з ридикюлем може бути не при своєму розумі: усе складно розповіла, документи показала, гроші заплатила. Потім мило попрощалася і пішла.

За тиждень бабця тихо, уві сні, відійшла в інший світ. А трохи пізніше діти пoкійної Віри Осійчук з жахом дізналися, що квартира за заповітом відходить зовсім не їм, а якійсь «милій Ганнусі». І що, може, та Ганя і мила, але за нею стоять дві агресивні дочки, які кинули всі сили, щоб скористатися спадщиною. Судовий процес тривав аж три роки. Сyдово-псuхіатричним експертам довелося переплюнути самих себе, щоб написати пoсмeртну експертизу, що бабця таки страждала перед смeртю помутнінням розуму. Це рішення прийняв суворий і непідкупний латвійський сyддя. Як тільки квартира повернулася дітям баби Віри, з полегшенням зітхнула і баба Ганя:

– От тепер можна і вмuрати, – сказала вона якось своїй онучці. – А то гріх який був би на мені, якби мої дочки таки відсyдили ту кляту квартиру.

Мирослава КОСЬМІНА


Читайте також:


Залишити коментар: