“Вакцинація вже не може зупинити хвилю коронавірусу в Україні”



Чому коронавірус спалахнув на Заході України, коли хвиля захворювання піде на спад і чому чимало медиків відмовляються від щеплення індійською вакциною, про це ТСН.ua розповів лікар Тарас Жиравецький. 

Пише - джерело.

Коронавірус в Україні набирає оборотів, особливо на Заході. Хворих на COVID-19 стає дедалі більше, а місць у лікарнях катастрофічно бракує. Водночас кампанія з імунізації українців вже розпочалась. Препарат від коронавірусу доправили до усіх областей. Першими щеплення отримають медики.

Та чи здатна вакцинація подолати цей спалах коронавірусу і чи не перекинеться він на інші області? Коли хвиля COVID-19 піде на спад і чому багато лікарів відмовляються від вакцини, яку купила Україна?

Про це в бліцінтерв’ю ТСН.ua розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

Чому спалах коронавірусу розгорівся на Заході України?

Ймовірно, через гірськолижний відпочинок. Іншої альтернативи ми поки що пояснити не можемо. Бо цей регіон чимось таким особливим не відрізнявся, заробітчани у великій кількості зараз за кордон і назад не їздять.

Зараз статистика госпіталізацій піднялась до рівня кінця грудня. Ми бачимо, що близько 3 тисяч госпіталізацій в країні було два дні тому, а сьогодні близько 2770. І ми розуміємо ще одну річ: якщо статистика 10 днів тому була – 3 тисячі нових випадків інфікування і два дні тому 3 тисячі госпіталізацій, то не може бути, що всі 3 тисячі, 100% людей, потрапили у стаціонар. Ми розуміємо, що ми явно не виконуємо ту кількість тестів, і ми не зможемо виконати ту кількість, яку потрібно, тому у цій ситуації статистика ведеться і буде вестися по кількості госпіталізацій. Для оптимального розуміння ситуації потрібно бачити, скільки випадків госпіталізацій є і в якій області. Ми б тоді бачили, що відбувається в країні.

мобільний госпіталь для хворих на коронавірус на Прикарпатті_4

Очевидно, хвиля коронавірусу, яка у нас зараз є, не йде на спад?

Буквально кілька днів тому ми мали 1200-1500 госпіталізацій – було таке падіння. І тут в один момент починається різке зростання. І дивлячись на ту інформацію з регіонів, і в принципі по Києву, то за останні два тижні відбувся такий спалах.

Чи може цей спалах коронавірусу дістатися із Заходу і до інших регіонів України?

Може, бо вже в Києві так само достатньо багато госпіталізацій. Судячи з тої інформації, яку доносять колеги з Олександрівськові лікарні, то туди вже достатньо багато людей потрапило, буквально за останніх два тижні. Це вже мова йде про Київ, а про інші регіони наразі важко сказати. Було б, звичайно, ідеально, якби кожна область давала статистику, скільки людей госпіталізовано і ми б чітко бачили, що відбувається.

Коронавірус в Україні. Швидка допомога

Зараз в Україні розпочалась вакцинація, чи допоможе вона нам подолати спалах коронавірусу, і якщо так, то коли цього можна очікувати? На своїй сторінці у соцмережі ви

“Швидше Ілон Маск заселить Марс”: скільки українців отримали щеплення у 1-й день кампанії з вакцинації
писали, що з такими темпами вакцинації, які були у нас у перший день, то “такими темпами швидше Ілон Маск заселить Марс”.

Я написав допис, бо мене просто здивувала кількість вакцинованих. Офіційно була подана цифра, що 156 людей було вакциновано за один день. Ну, якщо ми порахуємо, що 156 доз є на один день, то виходить, що аби використати 500 тисяч доз вакцин, які до нас прийшли, то нам потрібно затратити 8 років. Це просто нереально.

Зараз я бачу за дописами колег у соцмережах, що багато медиків відмовилося від вакцинації саме індійською вакциною. Чому це відбулось? Ну, мабуть, через те, що, дійсно, немає такої довіри до саме цієї вакцини. Адже планувалося, що буде більше медиків вакцинуватись. Зараз вони ідуть у першому ешелоні, але в цій ситуації ми бачимо, що багато медиків, які хотіли вакцинуватись, вони передумали.

Вакцина AstraZeneca, вакцинація

Щодо темпів вакцинації, ймовірно, що вони пришвидшаться, адже це був лише перший день імунізації.

Сказали, що, можливо, вакцина ще не дійшла до регіонів, але, звичайно, що буде цікаво подивитись, наскільки швидко це буде поширюватися.

Можливо, якщо медики відмовляться і запропонують вакцину тим людям, які ще не хворіли і хочуть вакцинуватися, то темпи, різко збільшаться. Все одно, які б темпи у нас не були, навряд чи це вплине на хвилю коронавірусу, яка вже зараз у нас пішла. Тобто ця вакцинація ну ніяк не може вже зупинити цієї хвилі. Хвиля просто зупиниться сама, так, як вона зупинялась і раніше без вакцини.

На ваш погляд, коли можна очікувати спаду хвилі коронавірусу в Україні?

Я думаю, що може бути і півтора місяця і місяць. Зараз, чесно кажучи, важко прогнозувати, бо ми ще не бачимо, чи буде більший пік, чи буде більше госпіталізацій, ніж 3 тисячі вдень. Але за логікою, це може тривати ще достатньо довго. Сам пік, звичайно, що 2-3 тижні максимум (триватиме, – Ред). Далі буде спад. Але всі думають, що спад – це із 3 тисяч ми різко обвалюємось на 200 чи 300 госпіталізацій. Тут такого не буде. Швидше за все, хвиля опускатиметься повільно.

Лікар з Буковини зробив щеплення

Чи потрібно тим, хто вже перехворів, вакцинуватись від коронавірусу?

Є дві думки у світі. Одна думка, що потрібно вакцинуватись усім, хто хворів і не хворів, і друга думка – що цього робити не потрібно.  Масового такого повторного захворювання немає, це важливо. І друге питання – є люди, які просто розганяють паніку, що всі будуть хворіти другий раз. І в мене таке враження, що всі вже психологічно налаштувались на думку, що, якщо вони не провакцинуються, то точно захворіють повторно, а другий раз буде перебігати якось по-іншому. Тому у цій ситуації така паніка нагнітається.

Наш колега з Києва, інфекціоніст, зробив дослідження, вибірку з людей, які хворіли. І він побачив, що антитіла у більшості пацієнтів присутні. Так, антитіла можуть знижуватися і це нормально, це нормальна реакція організму.

Але людям, які не хворіли, розслаблятись не потрібно. Їм варто розуміти, що можна захворіти. Я просто знаю, що багато людей розслабляються і потім, коли вони хворіють, вони навіть не усвідомлюють, що це COVID-19. Треба їм пам’ятати і нагадувати, що COVID поки що нікуди не зник і потрібно всім розуміти, куди ми “пливемо” разом.

Нагадаємо, в Іано-Франківській та Чернівецькій області перевищено показники госпіталізацій. Через це регіони потрапили до “червоної зони”.

Також додамо, що в Україні за два дні вакцинації щеплення проти коронавірусу отримало 1 338 осіб. Із цієї кількості в сімох медиків, які вакцинуються на першому етапі, виникли побічні реакції на дію препарату. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, чому українці, особливо медики, не хочуть вакцинуватися.


Читайте також:


Залишити коментар: