В ЄС підняли питання про можливість скасування безвізу для України і низки інших країн — ЗМІ



Деякі країни-члени Євросоюзу підняли питання про можливість скасування безвізового режиму з країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою, повідомляє RFE RL.

- джерело.

У розпорядженні журналістів опинився внутрішній документ ЄС, в якому зазначено, що таке питання було піднято через «зловживання» з боку громадян зазначених держав.

Серед згаданих зловживань вказують незаконне проживання і необгрунтовані запити про надання притулку.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Згідно з документом, Німеччина, Франція та Італія останнім часом все більше розчаровані через так звані зловживання безвізом. У документі згадується про зростання «правопорушень, пов’язаних з несанкціонованим проживанням» з боку громадян Албанії, Молдови, України та Сербії.

У документі також йдеться про збільшення на понад 50% за останні три місяці клопотань про надання притулку з боку громадян Грузії в порівнянні з тим же періодом в 2019 році. Механізм зупинення дії безвізового режиму передбачає, що збільшення більш ніж на 50% випадків незаконного перебування або прохань про надання притулку з низьким рівнем схвалення може привести до повторного введення віз.

У документі Німеччина згадала Молдову як особливо серйозний випадок, оскільки зростання клопотань про надання притулку з червня по серпень цього року становило 429% порівняно з аналогічним періодом в 2019 році.

Італія також висловила сумніви з приводу Молдови. Стверджується, що мережі торгівлі людьми, що діють через «сусідні країни», зловживають безвізом і підвищують можливість позбавлення Молдови безвізового режиму «в разі недостатнього прогресу».

Франція згадує проблеми, спричинені громадянами Албанії, Грузії та Сербії.

Бельгія підняла проблему, викликану «тривожним збільшенням» клопотань про надання притулку з Молдови в цьому році.

Чехія також заявила, що нещодавно зросли необгрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови та України.

Візовий режим ЄС для Чорногорії, Сербії і Північної Македонії було скасовано в грудні 2009 року, для Албанії та Боснії – в 2010 році, для Молдови — в 2014 році, для Грузії і України — в 2017 році.

Оновлено. Спікер МЗС Олег Ніколенко в коментарі НВ заявив, що Україна не отримувала офіційних сигналів від Європейської комісії про загрозу скасування безвізового режиму з ЄС. Жодних причин для такого рішення немає і не може бути, наголосив він.

«Україна не є державою із високим міграційним ризиком, а співпраця з ЄС в сфері реадмісії як одним із ключових факторів для належного функціонування безвізу відбувається на належному рівні», — зауважив Ніколенко.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що інформація про розгляд в ЄС питання про скасування безвізу з Україною не відповідає дійсності.

«Я розцінюю це як інсценування перед самітом Україна-ЄС. Повністю можу спростувати інформацію, що Україна не відповідає критеріям функціонування безвізового режиму. Моя позиція заснована на офіційному звіті Європейського союзу, за результатами якого приймається рішення про продовження або припинення безвіза. А він каже про те, що Україна відповідає безвізовим критеріям», — сказала Стефанишина в ефірі телеканалу Україна 24.


Читайте також:


Залишити коментар: