В Україні запропонували ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неналежну поведінку



Колишній очільник Українського центру оцінювання якості освіти та доктор педагогічних наук Ігор Лікарчук вважає, що в Україні на часі запровадити практику штрафів за неналежну поведінку та прогули учнів у школах. За його словами, безоплатне навчання з соціального блага перетворилося на посміховисько і ситуація погіршується в геометричній прогресії.

- джерело.

Експосадовець запевняє, що через різні чинники, слово вчителя втратило своє виховане значення, а засоби впливу педагогів вичерпали свої можливості. Саме тому, каже Лікарчук, аби запобігати подібним або гіршим поведінковим явищам, виникає потреба в запровадженні адміністративних методів покарання за порушення. Про це освітянин зазначив в інтервʼю OBOZ.UA.

“Глибоко переконаний, що запровадження практики штрафів на часі. Безплатне навчання як соціальне благо та виняткову можливість ми перетворили у посміховисько, дешеве шоу, на яке відвідувачі здебільшого йдуть тому, що так треба для когось, але не для них. Ба більше, під час “шоу” вони можуть дозволити собі поведінку, яка не може бути прийнятою у цивілізованому суспільстві. І ця ситуація погіршується в геометричній прогресії”, – сказав колишній керівник УЦОЯО.

Він додає, що такі засоби впливу допоможуть ефективніше працювати вмотивованим школярам та вчителям, адже їм ніхто не заважатиме.

Лікарчук також зауважив, що є ще один спосіб боротьби з подібними явищами. На його думку, якщо учень не хоче ходити до школи або ж порушує правила поведінки, то його потрібно позбавляти праваздобувати загальну середню освіту безплатно, яким він знехтував.

Хоча, за його словами, в суспільстві таке рішення наврядчи сприйметься позитивно, зокрема це також порушуватиме конституційні права.

“Не важливо: позбавляти на якийсь час чи назавжди. Але це буде порушенням конституційних прав громадянина і навряд чи сприйметься позитивно в суспільстві, яке вже звикло, що загальноосвітня школа поступово перетворюється в заклад соціального забезпечення, в якому мають нагодувати, розважити, прихистити на якийсь період дня… І в короткі проміжки між цим усім – якось і чогось навчити”, – ділиться Лікарчук.

Він зазначає, що в законодавстві не вказано, що загальну середню освіту потрібно здобувати до 18 років, тож цим правом можна скористатися і в 70.

За словами ексдиректора УЦОЯО, поки не буде законодавчого врегулювання умов отримання загальної середньої освіти та відповідальності за їх порушення, школи змушені будуть застосовувати каральні методи. Аби не перетворюватися на прохідний двір. Тож нині заклади освіти змушені адаптовуватися до нових умов життя, в яких сила важить більше, ніж розум і вихованість, каже освітянин.

Сообщение В Україні запропонували ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неналежну поведінку появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: