В Україні помітно зросли розміри лікарняних



В Україні середній розмір лікарняних виріс на 34%. Таки дані оприлюднив Фонд соціального страхування.

- джерело.

У відомстві пояснили, що виплати зросли, головним чином, через зростання мінімальної зарплати з 3 200 гривень до 3 723 гривень.

Розмір виплат залежить від тривалості трудового стажу. Новачкам, які відпрацювали менше трьох років, належить виплата 50% зарплати.

Так, тим, хто працював від трьох до п’яти років, налічують 60% середньої зарплати. Якщо стаж становить від п’яти до восьми років, то під час хвороби виплачується 70% середньої зарплати.

100% заплатять тим, хто працює більше восьми років або має пільги.

Ще в Україні паперові лікарняні хочуть замінити електронними. На думку влади, це повинно мінімізувати корупційні схеми. Електронний реєстр лікарняних планують створити до кінця 2018 року. Після його впровадження система видачі лікарняних зміниться.

Щоб відкрити лікарняний, лікаря потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний. Для оформлення лікарняного листа знадобиться Ідентифікаційний номер платника податків.

Його доктор внесе в базу, до імені пацієнта причепиться місце роботи та посаду. Далі доктор ставить свій електронний підпис, і лікарняний лист вирушає до Фонду соцстрахування.

Роботодавець в цей же день зможе увійти в систему і перевірити, чи дійсно співробітник на лікарняному. Але у нього буде обмежений доступ до лікарняного — він не зможе бачити дані про хвороби співробітника.

Крім того, Фонд перевірятиме не 10% лікарняних, як відбувається зараз; буде можливість перевіряти всі довідки за допомогою статистики.


Читайте також:


Залишити коментар: