В Україні нараховували субсидії по 24 тис. грн: у Реви пояснили, чому так



Розмір призначеної субсидії залежить від розміру встановлених цін і тарифів на послуги.

- джерело.

Кабінет Міністрів України планує на державному рівні ввести моніторинг тарифів на теплову енергію, які затверджують органи місцевого самоврядування, оскільки встановлені на місцях тарифи можуть сягати кількох сотень гривень за 1 кв. м, що призводить до виплати субсидій в розмірі понад 20 тис. грн для одного домогосподарства.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики України, передає “УНІАН”.

“На даний момент уряд займається питанням введення на державному рівні моніторингу тарифів на теплову енергію, які затверджені органами місцевого самоврядування, а також перевіркою правильності здійснення розрахунків відповідних тарифів”, – сказано в листі.

Як пояснили у відомстві, розмір призначеної субсидії залежить від розміру встановлених цін і тарифів на послуги. Зокрема тарифи постачальників тепла для ліцензіатів НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) встановлюються самим регулятором, але значна частина органів місцевого самоврядування уповноважені затверджувати їх самостійно.

“Слід зазначити, що не у всіх випадках це здійснюється належним чином, існують факти призначення субсидій у вкрай великих розмірах, понад 20 тис. грн, однак явище не має масового характеру”, – інформує міністерство.

Аналіз таких випадків показав, що розміри встановлених тарифів сягають кількох сот гривень за 1 кв. метр. Як приклад відомство наводить тариф на послугу централізованого опалення в місті Фастів Київської області, де згідно з рішенням місцевого виконкому, тариф становить 126,54 грн за метр квадратний, а також смт Зачепилівка Харківської області, де тариф становить 4255,58 грн за 1 Гкал і 336,7 грн за 1 кв. м.

“Як наслідок, в смт Зачепилівка зафіксовано найбільшу суму призначеної субсидії в розмірі 24286 грн на місяць”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві нагадали, що субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соцнормативів користування такими послугами і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного Кабміном.

“На сьогодні розмір обов’язкової частки платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за загальною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного доходу домогосподарства в розрахунку на одну людину”, – повідомляє Мінсоцполітики.


Читайте також:


Залишити коментар: