В Україні набув чинності закон про трансплантацію органів



У дію закон «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини» буде введено з 1 січня 2019 року.

- джерело.

Напередодні закон був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України».

Згідно із законом, кожна людина за життя може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. За бажання можна зробити позначку про це в паспорті/посвідченні водія. Своє рішення можна змінювати, і дійсним буде лише останнє за датою.

Також є можливість обрати довірену людину, яка після смерті оприлюднить згоду або заборону потенційного донора на трансплантацію його органів.

У разі, якщо в базах даних немає ані позиції людини з приводу посмертного донорства, ані інформації про довірену людину, запитають у чоловіка/дружини померлої людини або одного з близьких родичів (діти, батьки, рідні брати/сестри). Якщо таких немає – в людини, яка поховає померлого. У разі смерті неповнолітнього дозволу на трансплантацію питатимуть у батьків або в інших законних представників. Не будуть використовувати органів людини після її смерті, якщо вона за життя виступила проти або не дозволили родичі.

Закон забороняє вилучати анатомічні матеріали в загиблих ветеранів АТО та ООС; дітей-сиріт; визнаних недієздатними, а також людей, особа яких не встановлена. Не зможуть використовувати органи загиблого, якщо ні в кого спитати дозволу.


Читайте також:


Залишити коментар: