В Україні хочуть ввести вакцинацію дітей від пневмококової інфекції: чим вона небезпечна



Міністерство охорони здоров’я планує додати до Національного календаря щеплень вакцинацію від пневмококової інфекції.

- джерело.

Як повідомляє “Укрінформ”, про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“У червні Національна технічна група з імунопрофілактики рекомендувала МОЗ включити в Національний календар щеплень вакцину проти пневмококової інфекції. 31 липня 2020 оперативний штаб МОЗ з протидії вакцинокерованих інфекцій, розглянув вказану пропозицію, а також звернення Глобального вакцинного альянсу в Україні про те, що вона може отримати вакцину проти пневмококової інфекції за спеціальною ціною і також рекомендував підтримати позицію Національної технічної групи експертів і включити в Національний календар щеплень з 2022 року вакцину проти пневмококової інфекції “, – сказав Ляшко.

За його словами, вакцинація буде включати три щеплення: перші дві – в перший рік життя, третя – в другий рік життя.

За словами Ляшка, МОЗ проводитиме переговори з Міністерством фінансів для того, щоб включити до держбюджету 2020 кошти для закупівлі вакцини, яка буде включена в Національний календар щеплень. Початок вакцинації планується з січня 2022 року.

За даними Центру громадського здоров’я України, пневмококова інфекція – одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щорічно в світі реєструється 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Пневмококковая інфекція передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія і сепсис.

Захиститися від захворювання можна отримавши дозу відповідної вакцини. Щепитися можливо в будь-якому віці, особливо уразливі діти, що знаходяться в закритих колективах, та особи похилого віку.


Читайте також:


Залишити коментар: