В Італії знайшли 1300-річне поховання жінки зі слідами трепанації черепа



Останки молодої жінки, яка «народила» в могилі, були виявлені в середньовічній труні в Італії. Скелет жінки було знайдено з кістками плода між її стегон, а також з отвором, просвердленим в черепі для лікування.

- джерело.

Вчені вважають, що вона померла 1300 років тому на останніх термінах вагітності. Коли тіло жінки почало розкладатися, скупчилися гази виштовхнули її вже неживу дитину в труну.

«Це рідкісне явище, відоме як народження в труні», – відзначають вчені.

Могилу жінки в північній Італії знайшли експерти з Університету Феррари і Болонського університету. Вони вважають, що вона померла у віці між 25 і 35 роками, приблизно в 7-8 століттях нашої ери.

Могила обкладена каменем, що говорить про досить високий соціальний стан померлої. Уважно вивчивши поховання, вчені виявили і кістки плода.

Виходячи з довжини стегнової кістки, дитині було близько 38 тижнів, коли померла його мати. Середня вагітність триває близько 40 тижнів, що означає, що жінка була дуже близька до пологів, коли її поховали. Її дитина померла задовго до того, як гази виштовхнули плід з тіла.

Вчені також виявили в черепі жінки невеликий отвір, який, на їхню думку, був просвердлений за допомогою ріжучого інструменту. Це свідчить про трепанацію – жорстоку древню медичну практику, що використовується для лікування найрізноманітніших захворювань.

За станом кісток черепа дослідники встановили, що жінка жила протягом декількох тижнів після операції. За словами вчених, процедура, яка була спробою вилікувати такий розлад вагітності як прееклампсія (ускладнення, яке зазвичай трапляється після 20-го тижня вагітності в другому або третьому триместрі), могла, в кінцевому підсумку, приректи жінку на смерть.

«Деякі з найбільш поширених проявів цього захворювання – висока температура, судоми, постійна лобова і потилична цефалгія, високий внутрішньочерепний тиск, крововилив в мозок», – пишуть вчені в своєму дослідженні.

І додають, що всі ці симптоми з давніх часів і аж до 20-го століття лікували трепанацією. Дослідження було опубліковане в журналі World Neurosurgery.


Читайте також:


Залишити коментар: