В Італії збереглася унікальна священна реліквія – дошки з ясел Ісуса (фото)



Ясла — це годівниця для домашніх тварин, в яку, згідно з євангельською розповіддю, Богородиця поклала новонародженого Ісуса, пише газета Експрес.

- джерело.

Щоб побачити ясла Христові у римській базиліці Санта-Марія-Маджоре, потрібно спуститися мармуровими сходами в нижній вівтар храму. Саме там в особливому релiкварiї розміром два на півтора метра, у золотому саркофазi зi скляними вiкнами й зберігаються ясла. Тепер вони розiбрані. Вiд паломників їх вiдділяє спецiальна дерев’яна перегородка.

“У 642 році цю святиню привiз до Рима Папа Теодор, — розповiдає Володимир Шутяк, працiвник паломницького центру. — Він був родом з Палестини, тож вирiшив перевезти цю християнську релiквiю зі своєї Батькіщини до Вiчного мiста — щоби ясла не зруйнували мусульмани”.

Щороку у святвечір віряни здійснюють хресну ходу зі святинею навколо базиліки.

“Колядки бiля ясел можна почути не лише в перiод рiздвяних свят, — каже Володимир Шутяк. — Вони лунають тут навiть влiтку”.

А от у церкві Різдва Христового у Вифлиємі, де народився Ісус, є приділ ясел, до яких поклали Христа після народження. Це — заглиблення у підлозі розміром 1 на 1,3 метра у фрмі колиски, воно обкладене мармуром білого кольору. Над ним постійно горять п’ять лампадок, за ними — образ, на якому зображено п’ять вифлиємських пастухів.


Читайте також:


Залишити коментар: