В Італії психологів і чиновників запідозрили у вилученні дітей з сімей заради грошей



В італійському регіоні Емілья-Романья порушено справу щодо 27 осіб, у тому числі дитячих психологів, соціальних працівників і мера невеликого міста. За версією слідства, вони з корисливими цілями переконували дітей в тому, що ті стали жертвами насильства з боку батьків, і домагалися їх вилучення з сімей і передачі під опіку знайомим. Про розслідування, що отримало назву «Ангели і демони», було оголошено 26 червня, повідомляє «Медуза».

- джерело.

Серед підозрюваних-Клаудіо ФОТІ, дитячий психолог, засновник Туринської некомерційної організації по роботі з пережили насильство дітьми «Гензель і Гретель», його дружина і один з керівників організації Надья Болоньїні, а також мер містечка Біббіано (близько 10 тисяч жителів) Андреа Карлетті. 68-річний ФОТІ-колишній почесний суддя суду у справах неповнолітніх Турина. Заснована ним організація бере участь в освітніх програмах Папського педагогічного факультету Auxilium. У 2016 році «Гензель і Гретель» при підтримці місцевої влади відкрила в Биббиано центр підтримки дітей, які стали жертвами насильства. За два роки, як повідомляє Il Fatto Quotidiano, там побували 210 дітей.

Розслідування почалося в 2018 році. Увагу правоохоронних органів привернув аномальний зростання числа скарг соцзахисту в судові органи про насильство з боку батьків в околицях Биббиано. В ході перевірки з’ясувалося, що підстави для скарг були вигаданими.

За версією слідства, «Гензель і Гретель» незаконно отримала від місцевої влади виключне право на надання оплачуваної з бюджету психотерапевтичної допомоги та організацію освітніх програм. Повідомляється, що мова йшла про сотні тисяч євро.

Слідчі вважають, що соцпрацівники і психологи змушували дітей, які потрапляли в їх поле зору через підозри на погані умови дому, повірити в те, що вони стали жертвами насильства з боку батьків — в тому числі сексуальної.

Під час сесій психотерапії, за які фахівцям з «Гензель і Гретель» платили 135 євро замість звичайних для ринку 60-70, дітям говорили, зокрема, такі фрази: «Твоя сім’я тебе не хоче», «Твоя мати — проститутка». Однією з дівчаток Болоньїні нібито заявила, що її згвалтував батько-і що через те, як з нею поводилися, вона проявляє садизм по відношенню до кішки прийомних батьків. Останні також брали участь у сесіях і, як стверджується в матеріалах справи, ображали дівчинку. Листи та подарунки, які надсилали дітям справжні батьки, від них приховували.

Надя Болоньини, як пише Corriere Torino, підключала до рук і ногах дітей електроди і пускала струм, називаючи це «машинкою пам’яті» — за версією слідства, таким чином вона намагалася «змінити стан пам’яті» дітей перед судовими засіданнями з приводу опікунства. Підозрювані також імовірно фальсифікували документи, які надавали судам. Зокрема, вони підробляли дитячі малюнки, додаючи в них сексуальні конотації.

Опікунами вилучених з сімей дітей ставали, на думку слідства, знайомі фігурантів справи (імовірно, за винагороду). За догляд за дітьми вони також отримували гроші від держави. Стверджується, що опікуни не проходили належного контролю; серед них були люди з психічними проблемами. У матеріалах справи є два випадки сексуального насильства по відношенню до дітей-один раз дитину зґвалтував племінник опікунів.

Жертвами дій підозрюваних стали щонайменше 10 дітей у віці 6 до 11 років, пише Corriere Bologna. Деякі з них були, як вважає слідство, травмовані цим досвідом і проявляють симптоми токсикоманії і членоушкодження.

Клаудіо Фоти заявив La Stampa, що «не знає деталей справи», але відкидає звинувачення на свою адресу. В адміністрації Біббіано заявили, що впевнені в непричетності мера Карлетті до злочинів. У Національній раді соціальних працівників заявили, що в разі підтвердження провини їх колег «опиняться в першому ряду, щоб захистити дітей, які не захистили».

Справа » ангелів і демонів» нагадала деяким журналістам справа 20-річної давності, відома під назвами «Дияволи моденської низовини» або «отрута». У другій половині 1990-х в іншій частині Емілії-Романьї 16 дітей були вилучені з сімей з-за того, що їх батьків звинуватили в педофілії, проведенні на кладовищах сатанинських ритуалів і вбивствах. Звинувачення будувалися в основному на свідченнях дітей. Ряд фігурантів були засуджені за насильство над дітьми; звинувачення у вбивствах доведені не були. У 2017 році La Repubblica випустила про цю справу подкаст Veleno («Отрута»). Його автори припустили, що свідчення дітей могли будуватися на помилкових спогадів, навіяних їм під час спілкування з психологами, а справу стало результатом моральної паніки, пов’язаної зі страхом сатанізму і педофілії.

Організація » Гензель і Гретель» була пов’язана і зі справою «дияволів моденської низовини». За словами одного з авторів подкасту Veleno Пабло Тринчи, психолог Христина Рочча (в той час дружина Клаудіо Фоти і одна з очільниця «Гензель і Гретель») була однією з тих, хто виявили передбачувані факти насильства по відношенню до дітей. «(В подкасті) ми показали величезний конфлікт інтересів у Крістіни Роччі. Вона стала президентом Центру «Гензель і Гретель», якому потім довірили дітей, вилучених з сімей; їх заробіток склав більше 2,2 мільйонів євро». Сам ФОТІ критикував подкаст Veleno і вів компанію проти нього.

Водночас The Wired зазначає, що до розслідування «Ангели і демони» є питання-зокрема, як вчинення подібних підробок могло вислизнути від уваги численних співробітників опіки, судової системи і психологів, які не брали участь у змові. Не зовсім зрозуміло, навіщо потрібно було фальсифікувати справи, якщо в Італії реальні жертви насильства стоять у черзі на отримання допомоги від таких організацій, як «Гензель і Гретель». Нарешті, не ясно, навіщо одного з найвідоміших центрів подібного роду в Італії потрібно було йти на злочини заради контрактів від такого маленького міста.


Читайте також:


Залишити коментар: