Уряд планує змінити підхід до виплати лікарняних



Уряд готує законопроєкт щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування – фонду, який здійснює виплати по тимчасовій непрацездатності (лікарняні).

- джерело.

Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління з посиланням на відповідний законопроєкт, передає Фіртка.

Основна мета законопроєкт – збільшення (з 2023 року) терміну оплати тимчасової непрацездатності роботодавцем. Сьогодні він оплачує перші 5 днів лікарняного свого співробітника, а після цього лікарняний оплачує держава.

“У 1 півріччі 2021 року Середня тривалість листка непрацездатності складала 9,6 днів. Тобто роботодавці оплачували відсутність працівника через тимчасову непрацездатність протягом 5 перших днів, держава – в середньому ще 4,6 днів”, – йдеться у повідомленні.

Натомість законопроєкт пропонує збільшити термін оплати лікарняних роботодавцем до 7 днів. Очікується, що це мотивуватиме їх покращувати умови праці своїх працівників, аби зменшити рівень захворюваності чи травмування серед них – та як наслідок, зменшити рівень можливої непрацездатності, та власних витрат на виплату лікарняних.

Крім того, законопроєкт пропонує забезпечити доступ до сервісів Фонду через вебпортал “Дія”, та скоротити кількість документів, що подаються для призначення страхових виплат внаслідок нещасного випадку, з 21 до 1.


Читайте також:


Залишити коментар: