Українці платитимуть за опалення і взимку, і влітку: подробиці



Українцям пропонують вносити плату за опалення влітку. Таким чином постачальники тепла прагнуть “убити двох зайців”: накопичити хоч якісь гроші на власні авансові платежі за газ і пом’якшити споживачам ціновий удар від нової вартості тепла, яка чекає на них в опалювальний сезон.

Пише - джерело.

Нововведення з авансовою платою за опалення поки планується лише в столиці. Уже в липні киянам обіцяють принести квитанції, в яких окремим рядком буде внесений рекомендований авансовий платіж за опалення у прийдешньому опалювальному сезоні.

Представники теплової комунальної енергетики кажуть, що це – вимушений крок. У травні завершилася дія ПСО, за якими вони оплачували газ для виробництва тепла за фактом його витрачання. Зараз, за новими умовами, вони повинні вносити передплату за користування газом. Грошей на це у них немає. Адже споживачі не платять за надані їм комунальні послуги авансом, а лише через 20 днів після того, як отримали послугу. До того ж, споживачі заборгували постачальникам тепла величезні суми за опалення у попередньому сезоні.

Ці два фактори в сукупності призводять до того, що підприємствам ТКЕ нічим платити ринку газу гроші наперед. Тому, вводячи систему авансових платежів (до речі, поки добровільних), вони отримують хоч якісь гроші, щоб заздалегідь оплачувати газ.

У такого нововведення вже є свої прихильники і свої скептики
Перші, до яких відносяться і самі представники підприємств ТКЕ, впевнені що так буде краще і для споживачів, і для них. Влітку приблизний щомісячний авансовий платіж, наприклад, за двокімнатну квартиру складе близько 500 гривень. Тому взимку доведеться платити на ці 500 гривень менше.

Втім, споживачі цього не відчують, бо у них все одно зимова плата за опалення, буде навіть трохи вища, ніж була минулої зими. Адже за прогнозами експертів, плата за опалення зросте в прийдешньому сезоні на 30-40%.

Так, за прогнозами експерта в сфері енергетики та ЖКГ Марії Яковлевої плата за опалення двокімнатної хрущовки на 50 квадратних метрів буде становити близько 3042 гривень на місяць. При літньому авансі у 500 гривень взимку залишиться щомісяця заплатити приблизно по 2500. І це все одно буде трохи вище, ніж торішня плата в опалювальний сезон, коли не було ніяких авансових платежів.

Марія Яковлєва також говорить, що українська влада, ні попередня, ні нинішня, нічого не зробила для того щоб допомогти громадянам зробити своє житло більш енергоефективним і модернізувати застарілі теплові мережі. Замість цього українцям невпинно підвищують тарифи на комунальні послуги, щоб олігархи могли собі заробити ще який-небудь мільярд.

Проте в будь-якому випадку українцям доведеться оплачувати тепло за новими тарифами. Для багатьох ці щомісячні платіжки за тепло виявляться непідйомними. Багато хто вже і в минулому опалювальному сезоні не міг оплачувати тариф повністю. Тому й заборгували тепловикам великі суми.

Тому авансова плата за опалення може для них стати хоч якимось виходом із цінового глухого кута. Але в будь-якому випадку українців прискореними темпами заганяють у комунальне рабство, виходу з якого поки не видно.


Читайте також:


Залишити коментар: