Україна сплатила майже 2 млрд доларів державного боргу. Що говорять в НБУ?



Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня становили 21,438 млрд дол., що на 2,6% нижче показника місяцем раніше.

- джерело.

Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

“За минулий місяць уряд і Національний банк сплатили за обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті 1 973,8 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 1 223,7 млн дол. США спрямовано на обслуговування та погашення єврооблігацій, 560,9 млн дол. США було сплачено за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, решту коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення урядом облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у валюті, на суму 546,9 млн дол. США”, – розповіли у НБУ.

Водночас зазначається, що завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку (стійкий приплив коштів нерезидентів у гривневий державний борг та рекордне зростання врожайності зернових в Україні) Нацбанк зміг поповнити міжнародні резерви на 930,3 млн дол.

“650,3 млн дол. США було куплено під час здійснення інтервенцій за єдиним курсом та 280,0 млн дол. США – з вибору найкращого курсу. Валютних інтервенцій з продажу валюти упродовж місяця Національний банк не здійснював”, – додав регулятор.

Окрім цього у результаті переоцінки фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют) їхня вартість зменшилася на 80,8 млн дол. (в еквіваленті).

“Такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку”, – резюмували у НБУ.

Нагадаємо, 4 жовтня голова департаменту відкритих ринків Нацбанку Сергій Пономаренко заявив, що через психологічний фактор на ринку гривня перестала зміцнюватися і почала втрачати позиції щодо долара.


Читайте також:


Залишити коментар: