У Степанова вже місяць гальмують закупівлю захисних костюмів для медиків на 2 мільярди



Тендер на придбання захисних костюмів для медиків, на закупівлю яких Міністерство охорони здоров’я отримало з Фонду боротьби з COVID-19  більше місяця тому 2,14 млрд грн, досі не оголошено.

- джерело.

Про це написала Марія Землянська для «Bihus.info», передають Наші гроші.

При цьому, відповідно до статистики, щодня високий відсоток від загальної кількості нових випадків інфікування COVID-19 становлять саме медики (за даними МОЗ, станом на 2 липня з 889 нових підтверджених випадків інфікування коронавірусом – 63 у медпрацівників). Одна з основних причин активного поширення хвороби серед працівників лікарень – брак засобів захисту.

ДП «Медичні закупівлі України», яке опікується придбанням необхідних товарів, звітує, що все залежне від себе вже зробило. «Що стосується закупівлі костюмів захисних та халатів захисних, ДП МЗУ, виконуючи розпорядження МОЗ, провело інформаційний аналіз ринку та надало відповідну інформацію МОЗ для формування технічних, якісних та інших характеристик предмету закупівлі», – підсумували місяць від початку закупівель за гроші з Фонду у ДП. Зважаючи на відсутність оголошень про початок торгів на сайті публічних закупівель – у міністерстві подані підприємством пропозиції досі не погодили.

26 травня Уряд виділив МОЗу понад три мільярди гривень закупівлю захисту для медиків та обладнання для лікарень з Фонду боротьби з COVID-19. Під час погодження міністр Максим Степанов, в яких обґрунтовувалися заплановані витрати. В документах ціни були завищені фактично на кожен товар із переліку. Проте витрачати напряму кошти МОЗ не може, тому що усі закупівлі проводяться через ДП«Медичні закупівлі України». Тож одразу після затвердження бюджету ДП провело власний моніторинг ринку і вже на перших торгах почало «збивати» МОЗівські ціни. Так, наприклад, тільки на респіраторах вдалося зекономити 74%. У гривнях це 91 мільйон зі 123-ох запланованих МОЗом.

Закупівля костюмів – найбільш затратна частина виділеного МОЗ бюджету. У МОЗі зарезервували по 488 гривень за один костюм. Проте, якщо порівняти ціну за якою такі ж за характеристиками костюми закуповують благодійники, то різниця на партії понад мільярд гривень. Крім того, ДП і раніше намагалось купити їх за вдвічі нижчими цінами – по 245 гривень. Але тоді, вже після оголошення переможця, МОЗ змінив вимоги до товару і розірвав угоду. Врешті-решт власним тендерним комітетом в міністерстві буквально за кілька днів провели торги і замовили китайські костюми по 488 гривень. Пізніше, коментуючи цю історію, глава МОЗ Степанов зманіпулював, заявивши, що українські захисні костюми, які коштували вдвічі дешевше за китайські, мали бути «робочим одягом» маляра. Більше того, окрім завищеної ціни, з’явилась ще одна проблема – перебої в постачанні костюмів.


Читайте також:


Залишити коментар: