У Польщі напали на активістів, які відновлювали українські пам’ятники



У Польщі напали на учасників товариства, яке відновлювало українські пам’ятники

- джерело.

У Польщі, де раніше трагічно загинув український АТОшнік , в ніч на 29 квітня в селі Стара Гута Підкарпатського воєводства п’яні чоловіки напали на учасників табору суспільства “Магурич”, яке відновлювало кладовищі. Про це повідомив український тижневик в Польщі ” Наше слово “.

Серед учасників табору були голова товариства Шимон Моджеєвська і волонтер, викладач Ольга Соляр. Вона повідомила, що нападники прибули на старе кладовище, де розташувався табір, і погрожували учасникам.

Нападники вигукували “Wyp … ać na Ukrainę” ( “Забирайтеся в Україну”), звинувачували учасників табору у відновленні могил УПА. На виклик приїхала поліція. Затримано 5 осіб, всі були нетверезі.

Раніше суспільство запрошувало допомогти у відновленні цвинтаря в Старій Гуті. Роботи проводяться з 28 квітня і закінчаться 6 травня. За чотири попередні роки на цвинтарі відреставровано понад 170 хрестів, залишилося відновити 50.

Суспільство “Магурич” вже більше тридцяти років відновлює українські пам’ятники, придорожні хрести та каплиці в Польщі і Україні. Вони займалися реставраційними роботами не лише на українських, а й польських, єврейських і німецьких цвинтарях в чотирьох країнах. Однак в основному робота зосередилася на кладовищах південній-східній Польщі: на Бойківщині, Лемківщині та Розточчя. За їх підрахунками, відремонтовано понад 2 тис. Надгробков на близько 140 кладовищах.

Як повідомлялося, в Польщі в 2017 році зафіксовано 39 нападів на українців через “національної нетерпимості”.


Читайте також:


Залишити коментар: