У Чехії суд скасував міру, що вимагає пред’являти негативний результат Covid-тесту перед поверненням в країну



Суд скасував як незаконну міру міністерства охорони здоров’я, згідно з якою чехи повинні здавати тест на Сovid-19 перед поверненням з-за кордону.

Повідомляє - джерело.

Як повідомили в суді, в міністерстві не пояснили, чому недостатньо застосовувати дані тільки після їх повернення. Рішення набуде чинності 5 квітня. Про це повідомив прес-секретар Празького міського суду Адам Веніг. У міністерстві поки не захотіли коментувати рішення суду, – передає aroundprague.

Голова судової ради Алеш Сабола заявив, що суд не хотів применшувати загрози, пов’язані з поширенням Сovid-19, або зусилля виконавчої влади щодо захисту життя і здоров’я людей.

«Однак навіть у світлі цих цінностей неможливо відмовитися від основних принципів верховенства закону, і право громадян Чеської Республіки вільно повертатися на свою батьківщину не може бути обмежена без крайньої необхідності», – підкреслив він.

МОЗ поки не прокоментував рішення суду.

«Після винесення вироку МОЗ ознайомиться з ним більш детально і висловиться за нього», – сказала прес-секретар МОЗ Барбора Петерова.

На думку суду, поставленої мети можна досягти більш м’якими засобами, зокрема, обмеженнями, накладеними на чехів тільки після в’їзду на територію Республіки.

«Міністерство обгрунтувало свої дії загальними правилами на рівні країн-членів Європейського Союзу, прийнятими у вигляді рекомендацій Ради ЄС, але навіть вони не вимагають таких суворих обмежень щодо власних громадян. В результаті захід не має під собою навіть тих ключових обґрунтувань, на підставі яких вона була прийнята міністерством », – сказали в суді.

«Таким чином, хоча міністерство прямо не накладає заборону на в’їзд своїх громадян, воно фактично змушує їх залишатися в іншій країні або піддає їх списку санкцій наслідків, пов’язаними з порушенням зобов’язань по даній мірі захисту. Фактично, громадяни Чехії можуть бути покарані за повернення на батьківщину », – заявив суд.

За його словами, це суперечить Хартії основних прав і свобод.

Суд зазначив, що призначивши термін набрання рішенням чинності, він дав міністерству достатньо часу, щоб відомство при необхідності прийняло цей захід повторно і врахувало аргументи суддів.


Читайте також:


Залишити коментар: