Тимошенко зробила термінове звернення до Зеленського: Україна має добу



Протягом доби президент Володимир Зеленський повинен переконати ключових лідерів Європи не повертати російську делегацію в Парламентську асамблею Ради Європи.

- джерело.

Про це повідомила Юлія Тимошенко у своєму зверненні.

За її словами, рішення ПАРЄ про зняття санкцій з російської делегації фактично означає провал зовнішньої дипломатії України й фіаско “нормандського формату” переговорів про досягнення миру. Вона додала, що, оскільки питання фізичного повернення російської делегації в сесійну залу відкладено ще на 24 години, у президента є час, щоб перешкодити цьому.

“Україна має добу, кожну хвилину якої потрібно використовувати для активних дипломатичних дій. Головна відповідальність зараз лягає на нового президента України”, – заявила Тимошенко.

“За 24 години йому треба телефоном зв’язатися з усіма ключовими лідерами Європи та знайти аргументи й докази, які переконають їх не здійснювати цей крок”, – підкреслила політик.

Крім того, вона запропонувала Зеленському скликати на термінові консультації керівників Парламенту та парламентських фракцій, уряду, МЗС, РНБО для вироблення скоординованої стратегії подальших спільних дій.

Додамо, що президент Володимир Зеленський розчарований рішенням Парламентської асамблеї Ради Європи затвердити без обмежень повноваження делегації Російської Федерації.

Про це глава держави пише 25 червня на своїй сторінці у Facebook.

“Минулого тижня я особисто обговорював це питання з президентом Франції та з Федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше”, – зазначає Зеленський.

Президент подякував українській парламентській делегації та дружнім національним делегаціям, які мужньо боролися до кінця.

“Головним аргументом за повернення стали необхідність захисту прав людини та громадянина як найвищих демократичних цінностей. Маю надію, що у питанні захисту демократичних цінностей ні в кого не було думок про цінності матеріальні”, – вказує президент.

Зеленський зазначив, що дуже хоче побачити, як прихильники повернення російської делегації в Асамблею – організацію, яка 70 років захищає верховенство права у Європі, – відстоюватимуть та вимагатимуть іншого повернення – повернення полонених українських моряків.

“Нагадую, що саме сьогодні, 25 червня, спливає термін виконання відповідного наказу Міжнародного трибуналу з морського права. З нетерпінням чекаємо, як задекларовані тези щодо верховенства права будуть втілені у реальне життя”, – наголосив президент.


Читайте також:


Залишити коментар: