Ціле місто в Італії “замовкло”, щоб записати скрипку Страдіварі: усе зіпсувала розбита у сусідньому будинку склянка



В Італії вирішили записати звучання скрипки Антоніо Страдіварі. Для цього мешканців невеликого італійського міста Кремона попросили зберігати тишу. Але один дубль зіпсував розбита в іншому будинку склянка.

- джерело.

Про це пише “Еспресо” із посиланням на The New York Times.

Кремона з населенням близько 70 тисяч людей є батьківщиною безлічі музичних інструментів і майстрів, які їх створювали, зокрема Антоніо Страдіварі.

У 2019 італійські звукорежисери запустили в Кремоні проект цифрового запису унікальних інструментів 17-го і 18-го століть для майбутніх поколінь. Для цього всіх жителів міста попросили на час запису зберігати тишу.

База даних Stradivarius Sound Bank буде складатися з усіх можливих тонів, виданих інструментами Страдіварі. Його скрипки і віолончелі зберігаються в музеї Кремони і регулярно реставруються, але в майбутньому на них вже буде неможливо грати.

Для запису використовували 32 надчутливих мікрофона. Через це автори проекту зіткнулися з проблемою – сторонніми звуками.

“Ми зрозуміли, що вулиці навколо залу для запису вимощені бруківкою. Це кошмар. Звук автомобіля, жінка, що цокотить підборами – все це справляло вібрації, які відбивалися в мікрофонах і робили запис марним”, – зазначили організатори.

На допомогу проекту прийшов мер Кремони і за сумісництвом глава фонду Страдіварі. Він розпорядився перекрити вулиці навколо залу для запису і попросив всіх мешканців зберігати тишу. Для цього він провів спеціальну прес-конференцію, а в день запису на вулицях чергувала поліція.

Все було готово. Насамперед звукорежисери стали записувати скрипку Страдіварі. І після перших же нот обладнання показало, що якийсь гучний звук завадив запису. Учасники проекту ввімкнули запис заново і зрозуміли: хтось в іншій будівлі впустив скло на підлогу, і мікрофони вловили це.

З’ясувалося, що бариста в кафе в центрі Кремони протирала склянку і випадково розбила її. У розмові з New York Times вона згадала: “Усі відвідувачі в цей момент завмерли. Я раніше нічого не розбивала, але саме в цей день. Навіть поліцейський зайшов до нас і попросив не шуміти. Я була дуже збентежена”.


Читайте також:


Залишити коментар: