ЦЕ – найгірший подарунок для дітей на Миколая: Супрун розповіла, що краще не дарувати дітям


Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун напередодні новорічно-різдвяних свят наголосила, що ж не варто дарувати дітям. Ми певні, що у всіх листах до Миколая ці подарунки вказані, але, як радить “руйнівниця міфів”, краще обійтись без них.

Свята наближаються, а їхнім неодмінним атрибутом є застілля, недостатня кількість руху та солодощі, що не закінчуються. Разом з освітнім проєктом “Здорове харчування для дітей” Уляна Супрун ненадовго перевтілилася на Грінча, аби попередити про один із найгірших подарунків дітям. І це, як ви здогадались, – цукерки, про це пише Мксимум.

Звісно, можна заперечувати: раз на рік шоколадний заєць нікому не нашкодив. І взагалі – скільки там цих свят. Але будьмо відвертими – мало хто й не у святкові дні дотримується суворих обмежень щодо споживання цукру. А від Дня Святого Миколая й аж до Дня Валентина триває справжнє цукрове бомбардування!

- джерело.

Передусім, важливо пам’ятати, що надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги та збільшує ризики ожиріння, проблем із зубами та підвищення ризику появи серцево-судинних хвороб, діабету та деяких видів раку. Зокрема, від солодкого страждає мікрофлора кишківника, а якщо солодощами заміняти повноцінні прийоми їжі – це може створити брак вітамінів, мікроелементів та поживних речовин в організмі.

Як показали результати першого загальнонаціонального дослідження про харчування українців, діти споживають занадто багато солодкого. Діти молодшого віку (1-3 років) – 47 грамів на день, дошкільнята (4-6 років) – 56 грамів на день, підлітки (7-14 років) – 67 грамів на день.

Додайте це до магазинних солодощів, які дуже часто містять не лише цукор, а й різні підсолоджувачі, солі, консерванти. Нерідко в них є також трансжири, які підвищують ризики виникнення онкологічних та серцево-судинних хвороб.

Раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик виникнення серцево-судинних хвороб на 21%, а смертність – на 28%. Зокрема, впливає на імунні реакції організму, що загрожує запаленнями. Нині в багатьох країнах світу діють норми по обмеженню використання трансжирів у харчових продуктах.

ВООЗ розпочала глобальну кампанію REPLACE, яка передбачає повну відмову від трансжирів до 2023 року. Поки в Україні дозволено використовувати трансжири в харчових продуктах, потрібно самостійно піклуватися про себе і своїх дітей. Тож завжди звертайте увагу на етикетки цукерок, а також печива.

Чи залишати дітей без смаколиків?
Асоціацію “цукерки = свято” вигадали дорослі. Для дітей головне турбота, яку можна проявити іншими способами. Проведіть вільний час разом: відвідайте виставку, парк, побавтеся вдома – варіантів безліч, обирайте ті, що до душі.

А якщо, все ж таки, збираєтесь подарувати дитині смаколик, надавайте перевагу різноманітним фруктам, солодощам з сухофруктів, пастилі. Ще кращою альтернативою буде спільне приготування домашніх солодощів. Таким чином ви будете впевнені в якості продуктів, які використаєте, а для дітей це буде не просто цукерка чи шматок торта, а проведений час із батьками. З прийдешніми святами!

Читайте також:


Залишити коментар: