«Тепер маємо здоровенну пісочницю»: Винниківське озеро, що біля Львова, закрили на реконструкцію



Львів’яни – не розбалувані водоймами в межах міста, вони, як ніхто, щоліта потерпають від «засухи» та неймовірної спеки. Єдиним спасінням для тих, у кого немає авто і хто не може собі дозволити поїхати на заміські приватні бази відпочинку, є два невеличкі озера в Брюховичах та одне більше – у Винниках, що біля самого міста. Але оскільки до Брюховицьких не так зручно добиратися, Винниківське, хоч якість послуг на ньому залишає бажати кращого, – найбільш популярне, коли стовпчики термометрів «зашкалюють». Але тепер не стало і його – на сайті Винниківської міської ради вчора, 23 квітня, з’явилося повідомлення, що озеро закрили на масштабну реконструкцію.

- джерело.

«У мене був шок. Реально відкрила рот і мовчки стояла, коли зайшла за браму і побачила, що на місці нашого місцевого озера просто суха земля, пісок. Так і простояли з малими на піску, з відерками та остиглою піцою. Дізналися, що тут буде мегакрутий спорткомплекс, якісь бази, басейни, які збудує наш місцевий олігарх. Воно, може, й добре буде, але відверто шкода. І не стільки, що більше не можна буде «зранку встав, поснідав і на озеро» (а це за 5 хвилин від дому), сумніше від того, що ти як і тисячі інших людей – просто пішак на полі, який має підлаштовуватись під забаганки та бажання окремої важливої персони. А як не подобається – до побачення!», – написала у розпачі у Facebook місцева журналіст Ольга Бартиш.

Дехто просить не панікувати, мовляв, озеро буде, його лише почистять та осучаснять. Хоча побоювання пересічних львів’ян все ж не безпідставні – виявляється, навколо озера хочуть розпочати масштабне будівництво.

Ще у листопаді 2017 року Винниківська міськрада погодила ТОВ «Краківський Ринок» надання в суборенду 17,32 га для обслуговування Винниківського озера та створення відпочинкової бази ТОВ «Академія Футболу». Одноосібним власником та директором цієї компанії є місцевий олігарх, депутат Львівської міської ради Григорій Козловський. Судячи з детального плану території (ДПТ), який опублікували на сайті міськради Винників, він планує збудувати навколо озера дитячо-юнацький спортивний табір з реабілітаційним санаторієм та об’єктами спортивної інфраструктури.

Реконструкція комплексу триватиме п’ять років. Тут заплановано облаштувати футбольні поля, траси для велосипедного та гірськолижного спорту, підйомник, витяг, пірс, басейн, гелікоптерний майданчик для рятувальної служби, прокат спорядження, вбиральні, відкритий паркінг на майже 600 місць. За попередніми даними, вартість проекту 20 млн доларів.

– Найперше взялися наводити лад із самим озером. Тут мають укріпити береги і дамбу. Вистелити дно озера спеціальними матеріалами та встановити систему очистки джерел, вода з яких наповнюватиме озеро, – говорить міський голова Винників Володимир Квурт у коментарі zaxid.net. – Плесо води озера збережеться в тих розмірах, в яких воно є сьогодні. Площа пляжів збільшиться, а водне плесо буде збільшене за рахунок появи штучних басейнів, мають бути відкриті басейни, в яких так само будуть розваги, відпочинок.

Винниківчан та гостей міста просять з розумінням поставитись до очистки озера та влаштування комплексної інфраструктури навколо. Окрім того, Григорій Козловський під час громадських слухань запевнив, що права місцевих, які мешкають неподалік, не будуть порушені, а всі охочі й надалі зможуть відпочивати на березі озера. Щоправда, якою буде вартість входу на пляж, не сказав, лише додав, що «мешканці Винників матимуть пріоритет».

Однак чи насправді мешканці Винників та львів’яни не залишаться без улюбленого місця відпочинку, дуже сумнівно. Адже, як показує практика, більшість великих проектів починаються з райдужних обіцянок, а насправді виходить геть інше. Особливо, коли мова йде про великі гроші та чиїсь бізнес-інтереси.

Нагадаємо, приватний підприємець Григорій Козловський володіє «Гранд Готелем» (проспект Свободи), також є власником готельно-ресторанного комплексу «Святослав» у Винниках, пивного ресторану «Королівська пивоварня» у Львові. Також нещодавно стало відомо, що Григорій Козловський є співвласником будівельної компанії Avalon, яка зведе у Львові (на Сихові) першу 25-поверхівку. Сьогодні Григорій Козловський є депутатом Львівської міської ради. На виборах 2015 року він пройшов у міськраду у складі Блоку Петра Порошенка.


Читайте також:


Залишити коментар: