Таких біженців Європа ще не бачила. Українські переселенці щомісяця витрачають за кордоном $2 млрд. На що йдуть кошти



Forbes дізнався суму, яку витрачають українські переселенці за кордоном. Хороша новина – українці не такі бідні, як вважали Держстат і європейці. Погана – ці гроші вимиваються з України й працюють на європейську економіку, а не українську

Пише - джерело.

У квітні українці, що виїхали за кордон через війну з Росією, витратили там близько $2 млрд, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків. Про це, з посиланням на дані Нацбанку, Forbes розповів представник України у Світовому банку Роман Качур. «Виходить, наші біженці – не зовсім біженці, а доволі заможні туристи, які активно підтримують європейську індустрію гостинності», – каже Качур.

Пресслужба НБУ підтвердила ці цифри. 80% коштів з витрачених у квітні $2 млрд – це оплата товарів у pos-терміналах торговельної мережі й отримання готівки.

Найбільше коштів, розраховуючись картками, наші громадяни витрачали на:

17% – оплату в продуктових магазинах/супермаркетах;
11% – купівлю непродовольчих товарів;
8% – оплату готелів;
5% – операції на АЗС;
4% – розрахунки у закладах харчування.
Окремо від цих даних Forbes порахував, скільки українці витрачають на послуги мобільного звʼязку.

Скільки українці витратили на мобільних операторів у світі
Скільки українці витратили на мобільних операторів у світі

Орієнтовні витрати за квітень

За розрахунками Forbes, українські вимушено переміщені особи платять понад $45 млн щомісяця мобільним операторам – у середньому по $12. Близько $12 млн на місяць біженці економлять завдяки гуманітарній допомозі та спеціальним пропозиціям операторів. Найбільше витрачають у Польщі – майже $7 млн. У Німеччині ж високих тарифів більшості допомагають уникнути безкоштовні sim-картки від Deutsche Telekom.

Читати більше
Якщо порівняти з тогорічною статистику закордонних витрат, то можна побачити 3–4-кратне зростання. «У другій половині 2021 року українці розраховувались у мережах банків-нерезидентів на $500–700 млн щомісячно. Ще до $50 млн знімали в банкоматах готівкою», – коментує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Причина очевидна: війна змусила мільйони українців шукати притулку в Європі. За даними міністерки соціальної політики Марини Лазебної, понад 5 млн українців з початку війни виїхали за межі країни. З них 4,5 млн – до країн-сусідів, у тому числі понад 2 млн – до Польщі. Наприкінці квітня Forbes, використовуючи дані мобільних операторів, проводив розрахунки, де і скільки українців проживає. Вийшло, що найбільші країни-реципієнти – Польща, де проживає понад 1 млн українців, Чехія і Німеччина – 350 000 і 300 000 відповідно.

Відʼїзд мільйонів українців (переважно жінок з неповнолітніми дітьми) суттєво зменшив внутрішній споживчий попит. Про це Forbes в інтервʼю розповідав засновник та власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Натомість переїхавши, українці роблять посильний внесок у споживчий ринок ЄС (справка: споживчі витрати загалом за 2021 рік в ЄС становлять €6,86 трлн, за даними Євростату). «Враховуючи кількість біженців, виходить, що кожен українець вкладає в економіку європейських країн по $400 на місяць», – порахував Качур.

Нацбанк рахує інакше: вони беруть дані управління Верховного комісара ООН у справах біженців, згідно з якими з України виїхало 6,4 млн людей.

Тож кожен українець у квітні розрахувався карткою в середньому на $125 (в еквіваленті) та зняв приблизно $150 готівки в банкоматі.

Чи можна говорити про те, що українські переселенці – не тягар, а споживчий драйвер європейської економіки? На жаль, поки що немає статистики, яка б дозволила економістам зробити ґрунтовний аналіз, говорить Марія Репко, заступниця директора Центру економічної стратегії. «Підтримка у країнах та їхні витрати різні та й біженці різні, тому порівнювати некоректно. Ніхто таку статистику не збирає та не веде», – запевняє Репко.

Куди переїхали більш заможні українці, а в яких країнах оселились наші співвітчизники з низькими доходами? Національний банк не надав даних щодо витрат українців у географічному розрізі. Forbes звернувся до найбільших роздрібних українських банків – ПриватБанку та monobank, щоб доповнити ці дані.

Всі українці, що виїхали в ЄС, з початку війни витратили зі своїх платіжних карток у торгових мережах близько $1,5 млрд, повідомила пресслужба ПриватБанку. «Клієнти ПриватБанку з початку війни витратили близько $700 млн», – повідомили в пресслужбі банку. Загальний обсяг безготівкових оплат у мережі ПриватБанку за березень – квітень становить приблизно $2,3 млрд (справка: за офіційним курсом НБУ – $29,25). Тобто третина припадає на закордонні платежі. Скільки готівки зняли за кордоном українці – банк не повідомляє.

У monobank за березень – квітень наземні торгові операції клієнтів за кордоном становили $159 млн (справка: за офіційним курсом НБУ – $29,25), а в Україні за цей самий період – близько $571 млн, повідомив засновник monobank Олег Гороховський.

На жаль, обидва банки не змогли повідомити структуру витрат українців та суми, які знімають у банкоматах. Проте monobank надав дані про те, скільки й у яких країнах українці витрачають свої кошти. Найбільше клієнти monobank витрачають у Польщі, Німеччині та Чехії. Але якщо дивитись на середній чек транзакції, то лідерами є Австрія (майже €28), Італія (€ 27) та Іспанія (€24), а найменше – у Польщі (€13,3).


Читайте також:


Залишити коментар: