Ситуація в Афганістані погіршується: медикаментів лишилося на тиждень, 18 мільйонів людей потребують допомоги



Покинути свої домівки цьогоріч були змушені понад пів мільйона людей, і більш як половина з них – це діти.

- джерело.

65 громадян Афганістану, евакуйованих українськими літаками, попросили про притулок у нашій державі. У Держприкордонслужбі заявили – решта афганців, яких вивезли українськими рейсами, вже виїхала до інших країн. В Афганістані, де владу захопили ісламісти, все ще триває евакуація. А от завершити її Сполучені Штати планують таки до 31-го серпня. Рух “Талібан” заборонив громадянам Афганістану навіть наближатися до летовища Кабула. А американців попросив більше не запрошувати афганців покидати країну.

Останні подробиці про ситуацію в Афганістані – 25 серпня в сюжеті ТСН.19:30.

Одній з евакуйованих дівчат – 14. В Афганістані лишилися їхні родини, а от у Мексиці – починається нове життя. На батьківщині вони займалися робототехнікою. Отримували призові місця на всесвітніх конкурсах. І під час пандемії – створили з автомобільних деталей доступний у бідній країні апарат штучної вентиляції. Утім, з приходом до влади радикальних ісламістів, які забороняють жінкам працювати – дівчата стали біженками. Притулок їм зголосилася надати мексиканська влада, і афганки запевняють – цим врятувала їхні життя.

З аеропорту Кабула – єдиного місця в країні, звідки афганці можуть втекти на західних літаках – полетіли більше 70 тисяч людей – як іноземців, так і місцевих. Нині рух “Талібан” заборонив громадянам Афганістану навіть наближатися до летовища. Ті ж, хто лишається там у надії полетіти, твердять – умови погіршуються з кожним днем.

“Біля аеропорту пляшка води коштує сорок доларів. Тарілка рису – сто доларів. Хто може таке собі дозволити?” – обурюється один з місцевих мешканців.

Тим часом, Сполучені Штати планують завершити евакуацію з Афганістану до 31 серпня, на цьому наполягає президент Байден. Попри те, що союзники Америки з “Великої сімки” намагалися вмовити його подовжити процес – вочевидь, це не вдалося. Британія і Франція певні, що зможуть завершити евакуацію до цієї дати. За даними МЗС, в Афганістані наразі лишається й 90 українців, які чекають на літак додому.

Тим часом, ситуація у країні погіршується. На спеціальні сесії ради ООН з прав людини перераховують зафіксовані, скоєні талібами злочини:

страти цивільних і військових збройних сил Афганістану;
обмеження прав жінок, зокрема – права вільно пересуватися і права дівчат ходити до школи;
рекрутування дітей в солдати;
придушення мирних протестів.
Експерти тим часом прогнозують країні гуманітарну кризу. За даними ВООЗ, запасів медикаментів в Афганістані лишилося на тиждень. Швидке захоплення влади талібами, кажуть в ООН, погіршило ситуацію – майже половина населення крани, 18 мільйонів людей, потребують гуманітарної допомоги. Покинути свої домівки цьогоріч були змушені понад півмільйона людей, і більш як половина з них – це діти.

 


Читайте також:


Залишити коментар: