Студентів хочуть карати за плагіат в рефератах і курсових: які штрафи можуть загрожувати



Українським студентам загрожують штрафи за чужі роботи. Депутати мають намір ввести покарання за покупку рефератів, курсових робіт, дисертацій та інших академічних текстів.

Пише - джерело.

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 5532, внесений групою народних депутатів від партій “Слуга народу” і “ОПЗЖ”. Як стверджують автори документа, в Україні існує величезна проблема подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних або юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності.

У зв’язку з цим, депутати пропонують доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 51-5. Зокрема, на законодавчому рівні хочуть встановити такі розміри штрафів:

за подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних або юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності, – штраф від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 5100 грн);

за повторне протягом року вчинення порушення, – штраф від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн).

При цьому законопроєктом не уточнюється, яким чином виявити факт того, що особа подає не власні наукові тексти.

Примітно, що це вже не перша спроба боротьби зі студентським плагіатом в Україні. Ще в минулому році в Раду був внесений законопроєкт № 3759 “Про внесення змін до Закону України” Про освіту “, яким пропонувалося ввести в Україні два нових види порушення академічної доброчесності – написання курсової роботи на замовлення і привласнення авторства на неї.

Щоправда, тоді депутати не пояснили, як саме слід карати за покупку і продаж замовного матеріалу, а також за плагіат. І, крім того, було незрозуміло, як виявляти порушників. У зв’язку з цим, в березні цього року документ повернуто авторам для доопрацювання.


Читайте також:


Залишити коментар: