Сорок плюс уже не цікаві: ТЦК тихо почали загрібати на війну тих, кому і 25 не виповнилося – розкрито схему



Через законодавчі нюанси чоловіки до 25 років, які у мирний час через вади здоров’я непридатні до служби і це засвідчили документально, у воєнний час можуть бути мобілізовані. Про це пише BBC.

- джерело.

“Чоловіки від 18 до 25 думають, що вони усі не можуть бути мобілізовані, бо вони призовники. Але їхній статус по факту визначається їхнім військово-обліковим документом”, – твердить юристка Наталя Гнатик.

Зараз на службу в ЗСУ мобілізують військовозобов’язаних у віці з 25 до 60 років і резервістів (навіть якщо немає 25-ти, але є служба в строковій армії), але не призовників (за винятком добровольців). Під час воєнного стану строкової служби в Україні немає.

Тобто навіть якщо хлопець за віком не підходить для служби, але мав статус “обмежено придатного”, то формально він є військовозобов’язаним. Таку норму містило старе мобілізаційне законодавство, а нове – змінило її, але не виправило саму ситуацію. Тобто не повернуло таких чоловіків у категорію призовників.

Розголосу набула історія Ніни Троненко, дружини військового, яка в розпачі розповіла в фейсбуці, як її 22-річного сина “ТЦК забрали на вокзалі в Ужгороді”. Він раніше не служив в армії. Зараз Валентин уже на полігоні. Закарпатський ТЦК каже, що протиправних дій не було.

У коментарі ВВС Україна Ніна Троненко каже, що її син не проходив строкову службу. Більше того, він має невиліковну хворобу в стані ремісії. “Висновків ВЛК йому не надали, він їх в очі не бачив. Лікарка сказала, що раз в ремісії, то придатний”, – передає слова сина жінка.

В офіційній заяві Закарпатського ТЦК вказується на те, що Валентин, який був непридатним в мирний час і обмежено придатним у військовий, “переданий з обліку призовників на військовий облік військовозобов’язаних”.

“Поняття мобілізаційного віку від 25 років – хитке”, – каже адвокатка Гнатик.

У статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зазначено, що призову на військову службу не підлягають “військовозобов’язані до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” чи базову військову службу”.

Якщо вам немає 25-ти, ви вже не студент (а це підстава для відстрочки) і у вас немає згаданої базової підготовки – вас можуть мобілізувати, вважає юристка.

Сообщение Сорок плюс уже не цікаві: ТЦК тихо почали загрібати на війну тих, кому і 25 не виповнилося – розкрито схему появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: