Щодня звозять тоннами: на Франківщині над Дністром 50 років незаконно існує сміттєзвалище (ФОТО)



На Прикарпатті неподалік ріки Дністер понад 50 років без документації існує сміттєзвалище площею понад 4 га. Жителі сіл Німшин і Різдвяни Бурштинської територіальної громади, між якими воно розташоване, роками вимагають закриття і рекультивації звалища.

- джерело.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Суспільне.

За словами Василя Андрієшина, голови громади, на ці роботи немає коштів.

Чоловік, який мешкає неподалік сміттєзвалища розповідає, що сміття на територію щодня звозять тоннами. Минулого року місцеві жителі навіть перекривали дорогу, аби привернути увагу до проблеми.

“За сильного вітру всі папери, всі клейонки, пакети – все летить у село, на подвір’я. Я живу біля церкви, і все летить сюди — по полях, на пшеницю падає. Але ж ми цей хліб їмо… Всілякі уколи вивозять, і Бог знає що… Коли моя дитина ходила на подвір’ї і взяла пакетик зі сміттям, тоді я не витримав і почав перекривати дорогу”, – розповідає Мар’ян Боденко.

Крім того, сміттєзвалище погано впливає не лише на екологію, але й на здоров’я людей.

“Воно всі ракові захворювання несе, і не тільки ракові. Може у когось астма є. Бувало, що діти приїжджали і хворіли від цього диму, потрапляли у лікарню. У мене сусідка приїхала з-за кордону, то у неї захворів син і його забрали в лікарню саме від цього”, — каже житель села Німшин Володимир Сисак.

Його односелець Володимир Білоус розповідає, що непотребом засипали також озеро позаду сміттєзвалища. Проте найбільше, за його словами, страждає Дністер, який протікає на відстані 140 м від звалища.

За словами Василя Андрієшина, зараз на територію звалища звозять сміття з чотирьох територіальних громад: Бурштинської, Галицької, Більшівцівської і Дубовецької. Також він додає, що влада громади працює над узаконенням сміттєзвалища, а місцевим жителям воно нічим не загрожує.

“Мені здається, це – повна нісенітниця. Нікому ніщо не загрожує. Сміттєзвалище обрамлене валом. Я думаю, у такому стані, як є наше сміттєзвалище, дай Боже, щоб в інших територіальних громадах були такі сміттєзвалища. Ми робимо проєкт і, думаю, вже до кінця року, восени, будемо мати паспорт сміттєзвалища. Тобто ми точно вже все поставимо на офіційну законну основу”, – каже голова Бурштинської ТГ, Василь Андрієшин.

Начальник відділу управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації каже, що Бурштинська ТЕС планує цьогоріч сплатити до місцевого бюджету 56 млн грн екологічного податку. За ці гроші можна буде рекультивувати сміттєзвалище і збудувати новий полігон, адже вартість будівництва схожого полігону у Снятині склала 70 млн грн.


Читайте також:


Залишити коментар: