Що варто знати про вакцинацію проти COVID-19?



У березні 2020 року ми офіційно реєстрували перші випадки захворювання на коронавірусну інфекцію. З того часу, усі зусилля були скеровані на одне – розробку ефективної вакцини, що дозволить зупинити пандемію.

Пише - джерело.

Але, коли вакцина стала доступною для кожного українця, ми сліпо віримо фейковим відео та ресурсам про міфічні наслідки вакцинації, організовуємо мітинги, шукаємо провідників антивакцинаторів. Пропонуємо у цій статті ознайомитися із базовими поняттями: як працює вакцина, для чого вона створена, чи дієва вакцина і чи реальні побічні наслідки. Розповідають фахівці медичного центру Оксфорд Медікал в Івано-Франківську.

Що таке вакцина і як вона працює?

Суть вакцинації полягає у введенні антигену збудника захворювання, щоб ознайомити імунну систему із цим збудником і підготувати її до реального захворювання. Імунітет виробляє специфічні захисні комплекси – антитіла, які гарантуватимуть надійний захист для пацієнта.

ВАКЦИНА НЕ ПРИЗВОДИТЬ ДО ПОЯВИ ЗАХВОРЮВАННЯ!

Що ми знаємо про сучасні вакцини проти COVID-19?

Наразі в Українідоступнідекілька вакцин різнихвиробників:

Comirnatyвід Pfizer/Biontech – найбільш популярна вакцина. Вона містить молекули матричної РНК, яка кодує шиповидний білок-компонент оболонки вірусу. Грубо кажучи, коли вакцина проникає в клітину, вона «навчає» організм самостійно виробляти захисні антитіла. Вакцина не змінює вашу ДНК – це міф! Ефективність 95-96%.
AstraZeneca (Vaxzevria)–векторна вакцина, що містить модифікований вірус, який не призведе до захворювання, а тільки ознайомить імунну систему із особливостями збудника без розвитку інфекційного процесу. Ефективність 70,4%.
Coronavac/Sinovac – це найпростіша інактивована вакцина. Вона містить вбитий вірус, який виключно діє як антиген, на який виробляється антитіло. Ефективність цієї вакцини напряму залежить від рівня імунної відповіді організму людини – приблизно 70-80%.
Moderna – також відноситься до мРНК-вакцин. Дія подібна до Comirnatyвід Pfizer/Biontech. Ефективність 90%.
Чи безпечні вакцини проти COVID-19?

Вакцинація – це ін’єкційна процедура, яка все-таки потребує інвазивного втручання. Як і будь-яка ін’єкція, вона супроводжується незначним болем під час проколу шкіри голкою. Біль після вакцинації обумовлений місцевою реакцією тканин – розвитком запальної реакції, яка відноситься до норми. Це явище минає через кілька годин чи добу.

Більш серйознимможливим наслідком є алергічна реакція на допоміжні компоненти вакцини – розвиток анафілактичного шоку. У такому випадку кожен пункт вакцинації забезпечений засобами для надання невідкладної допомоги. Частота розвитку анафілаксії складає 1 на 100 000 вакцинованих.

Вакцинація жодним чином не впливає на фертильність. Згідно із останніми дослідженнями, рівень АМЛ (антимюллерів гормон, що відповідає за репродуктивну функцію жінки) не змінився у жодної із обстежуваних вакцинованих жінок. Також дані фолікулометрії, що проводилися динамічно після вакцинації також не показали значних змін.

Кому не можна вакцинуватися?

Абсолютним постійним протипоказанням до вакцинації є алергічна реакція на будь-який із компонентів вакцини. Тимчасовими протипоказаннями є аутоімунні захворювання, гострі запальні захворювання, лихоманка, прийом імуносупресивних засобів та ін.

Перед вакцинацією щиро рекомендуємо оглянутися у лікаря.

Вагітні, годуючі мами, люди із супутніми хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, пацієнти із цукровим діабетом, захворюваннями щитоподібної залози, захворюваннями легень – повинні вакцинуватися першочергово!

Будьте здорові!


Читайте також:


Залишити коментар: