Щеплення роблять “на ходу”: розповідь українки про вакцинацію від COVID-19 в Італії



Науковці припустили, що зупинити пандемію коронавірусу потенційно можливо, якщо вакцинувати від 70 до 85% населення кожної країни. Враховуючи нинішні темпи цього процесу, а також необхідність двох доз препарату для повної імунізації, видання Bloomberg  спрогнозувало,  що “знешкодити” COVID-19 можна буде протягом 7 років.

Передає - джерело.

OBOZREVATEL поспілкувався з українками, які мешкають у різних країнах світу, щоб дізнатися про темпи вакцинації, її доступність та пріоритети держав щодо виробників. Раніше ми писали про ситуацію в країнах, які можна назвати відмінницями з імунізації від COVID-19: США, Ізраїль, ОАЕ. Продовжуємо цикл публікацій розмовою з українкою Наталією Вригою, яка живе в італійському місті Б‘єлла (П’ємонт).

Обрали вакцини двох виробників

На початку пандемії на території ЄС найбільше коронавірус зашкодив Італії. Навесні 2020-го тут фіксували найвищий рівень смертності від цього вірусу в світі. У пікові дні навесні та восени кількість хворих налічувала десятки тисяч щодня. Були періоди (у березні та грудні), коли через ускладнення, викликані COVID-19, за добу помирало до тисячі людей. Свої останні хвилини чимало жертв провели в ізольованих лікарняних боксах. Небезпечний вірус забирав життя італійців з такою швидкістю, що їх не встигали ховати. Лікарні, морги та крематорії Італії були переповнені тілами. Померлих часто ховали у лікарняних робах, у закритих трунах і без відспівування.

Наприкінці грудня 2020 року тут стартувала кампанія вакцинації проти COVID-19. Для щеплення обрали препарати виробництва Pfizer-BioNTech та Moderna. Імунізація відбувається безкоштовно для всього населення відповідно до черги, яка враховує ризик захворювання, типи вакцин та їх наявність.

Наталія Врига, українка, яка мешкає в Італії

“Тут вакцинують препаратом від Pfizer-BioNTech. Але, здається, всім його не вистачає. Загалом країна планує закупівлі понад 200 млн доз”, – повідомила Наталія Врига.

Згідно з даними сайту уряду Італії та ресурсу Our World in Data, в країні, де проживає понад 60 млн громадян, загалом більш ніж 2,5 млн осіб уже отримали одну або дві дози медпрепарату, це майже 4,5% від усього населення.

“Насамперед вакцинують співробітників медичних і соціальних служб. Далі за пріоритетами. Все добровільно для всіх, зокрема і для медиків. Процедура безкоштовна, навіть для тих, хто не має медичної страховки в Італії. Ніхто наразі не зобов’язаний імунізуватися”, – розповіла співрозмовниця.

Пріоритетними визначено такі категорії: медичні та соціальні працівники як державних, так і приватних установ, мешканці та персонал інтернатних центрів догляду за людьми похилого віку, а також безпосередньо люди похилого віку.

Вакцинують у лікарнях, клініках та з допомогою виїзних мобільних бригад

Як повідомляється на сайті уряду Італії, з особами цієї категорій комунікують через відповідні структури. Щеплення можна зробити в заздалегідь визначених лікарнях і клініках. Також в Італії передбачені мобільні підрозділи для тих, хто не може дістатися до центрів вакцинації. Зі збільшенням доз медпрепаратів, почнуть імунізувати інші категорії населення, включно з тими, хто належить до основних служб, зокрема освітян, співробітників правоохоронних органів, персонал в’язниць тощо.

“Щодо обмежень – наразі планів нема, проте кажуть, що, можливо, буде книжечка вакцинації. Той, хто зробив щеплення, зможе ходити в ресторан, подорожувати і так далі. Все це зараз на рівні розмов. Італійська влада таких рішень не ухвалювала”, – додала Наталія.

Оскільки процес добровільний, то сама вона поки не має намірів імунізуватися.

“Я не противник вакцин у принципі, але не планую робити щеплення. Не хочу. Досі не захворіла, можливо, річ у хорошому імунітеті. Особисто для себе не бачу особливої потреби імунізуватися, якщо це не стане обов’язком, тобто якщо через відсутність такого щеплення не можна буде знайти роботу чи подорожувати”, – пояснила дівчина.


Читайте також:


Залишити коментар: