Для українців, які планують святкувати Різдво за юліанським календарем, 7 січня, варто пам’ятати про Різдвяний піст, або Пилипівку. Вона починається з 28 листопада і триватиме до самого Святвечора, тобто 6 січня.
Що можна і не можна робити, кому не варто дотримуватися обмежень – далі в матеріалі Styler.
Коли Різдвяний піст в Україні 2022
Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня – за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня – за юліанським календарем.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
А з 2022 року Православна церква України також проводитиме святкову службу 25 грудня.
Постітися треба розпочинати за 40 днів до свята. Тобто з 15 листопада по 24 грудня за григоріанським та новоюліанським календарем, з 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем.
Що можна і не можна робити на Пилипівку
У народі піст прийнято називати Пилипівкою, адже його початок за юліанським календарем – після дня на честь святого апостола Пилипа, тобто 27 листопада.
На Пилипа ще є м’ясо та молочні продукти, а вже після нього на це накладається табу.
Як правильно постити на Різдвяний піст
Переходячи на пісне меню, слід пам’ятати, що крім каш і хліба в раціоні обов’язково присутні жири: оливкова, лляна, гарбузова олія, насіння льону, кунжуту.
Також добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо, бобові. У деякі святкові дні можна їсти рибу.
Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і треба робити поступово.
Кому не варто дотримуватися посту
Не варто дотримуватися посту хворим на онкозахворювання, діабет, людей зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним, які годують і тим, хто перебуває на реабілітації після хвороб.
Харчування у піст днями у Різдвяний піст
28-29 листопада – будь-які види риби, каша без олії;
30 листопада – продукти рослинного походження;
1-2 грудня – овочі з грибами, каша з додаванням олії;
3-4 грудня – риба, крупа з олією;
5 грудня – фрукти з овочами, крупа;
6 грудня – риба, горіхи, овочі, каші;
7 грудня – рослинна їжа;
8-9 грудня – рослинна їжа з олією;
10-11 грудня – рибні страви, овочі;
12 грудня – овочеві супи, фрукти;
13 грудня – рибні страви із овочами;
14 грудня – супи з крупою та овочами;
15 грудня – рослинна їжа з додаванням олії;
16 грудня – фрукти, тушковані овочі;
17-18 грудня – рибні страви з гарніром із овочів;
19-20 грудня – будь-яка риба, фрукти, крупи з олією;
21 грудня – рослинна їжа;
22 грудня – гриби, овочеві рагу, каша з олією;
23 грудня – овочі без олії, супи;
24-25 грудня – гаряча рослинна їжа з олією, риба;
26-29 грудня – будь-які каші з додаванням олії;
30 грудня – рослинна їжа;
31 грудня – фрукти, овочі, горіхи, ягоди;
1 січня – пісна каша без олії;
2 січня – лише сухофрукти, горіхи;
3 січня – сирі та печені фрукти з овочами;
4 січня – лише сухофрукти, горіхи;
5 січня – супи на овочевому бульйоні, овочі на пару;
6 січня – лише сухофрукти, горіхи.
Пост ділиться на три етапи:
Перший (з 28 листопада по 19 грудня) – по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах та суботах дозволено додавати рибу та олію. Середа, п’ятниця – сухожер.
Другий (з 20 грудня по 1 січня) – по понеділках можна їсти рослинну їжу без олії, по вівторках та четвергах – рослинну їжу з олією, по середах та п’ятницях – сухоїдність, а по суботах та неділях можна гарячу їжу з олією та рибу.
Третій (з 2 по 6 січня) – найсуворіший. У понеділок, середу та п’ятницю – сухожер. У вівторок і четвер дозволено гарячу їжу без рослинної олії, а в суботу та неділю – гарячу їжу з олією.