Рідкісна історична знахідка: на Черкащині знайшли унікальні стародруки (фото)



Черкащанин випадково викопав біля власного будинку рідкісну історичну знахідку. Знайдене одразу відніс у краєзнавчий музей. Коли фахівці відкрили книги, були шоковані. Сотні років під землею були закопані справжні історичні скарби.

- джерело.

Про це повідомляє Канал 24.

Тимофій Назаренко прибирав сміття у щойно придбаному будинку і натрапив на невідомий ящик. У ньому виявилися книги 17 століття.

“В ящику знайшов книжки. Спочатку подумав, що то якась цінність. Потім вони були мокрі, думаю, покладу їх до дровника. Акуратно поклав їх між сухих дров, щоб воно підсохло і забув щасливо на декілька років”, — розказав він.

Виявилось, що частина стародруків датована ще 1646 роком. Книги стали справжньою знахідкою для працівників Черкаського краєзнавчого музею.

“Ці книги вони, як настанови, розповіді, підручник. Бо ми вчора відкрили випадково і там було написано як себе вести, як вчитися”, – пояснила заступниця директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

Як зазначається, три рукописні книги були написані від руки, а одна – надрукована. Це релігійні стародруки, написані церковнослов’янською мовою. За словами краєзнавця Сергія Ганницького, ці рукописи належали шеститисячній релігійній громаді, яка проживала на цій території. Ймовірно, книги збереглися, оскільки громада закопала їх після приходу радянської влади.

“Вони зазнавали з боку офіційної влади переслідувань і, можливо, здійснювали свої якісь там заходи утаємничено, для певного кола. І хтось ці книги зберігав”, – додав краєзнавець Сергій Ганницький.


Читайте також:


Залишити коментар: