Примус до носіння обов’язкової шкільної форми порушує права учнів — освітній омбудсмен



За словами Сергія Горбачова, ця давня проблема в українських школах загострилася після завершення локдауну. 

Пише - джерело.

В Україні після завершення локдауну у школах загострилася давня проблема — примус до обов’язкового носіння шкільної форми. Такі вимоги порушують права учнів.

Про це у середу, 27 січня, повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму. Ще й відповідного фасону та кольору.

Горбачов пояснює, що досить часто у дискусіях із цього приводу виникає плутанина, оскільки учасники дискусії не відрізняють “шкільний одяг (одяг для школи)” від “обов’язкової шкільної форми”. А це — принципово різні речі.

Так, одяг для школи — це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є:

-охайність;
-зручність;
-відповідність сезону.
“Все. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні”, — написав освітній омбудсмен.

Обов’язкова шкільна форма — це принципово інше. Це — однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців і дівчат відповідно) зразок одягу.

“Найсуттєвіше те, що за “недотримання форми одягу” можуть бути застосовані санкції, покарання. Наприклад, за те, що дитина приходить в одязі “не того кольору” або “не того фасону” починається цькування, погрози та приниження з боку адміністрації закладу та вчителів: учня чи ученицю публічно сварять, психологічно тиснуть і навіть не допускають до занять. Одразу можу припустити, що коментатори цього тексту можуть дорікнути мені, що шкільна форма — то не найскладніша проблема в нашій освіті. З цим можна було б погодитися, якби не те, що обов’язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для

Булінг в Україні: чи працює закон і що треба знати, щоб дитина не стала жертвою цькування
булінгу, дискримінації, знущань та принижень”, — йдеться у повідомленні.

А вже це, як зазначає омбудсмен, дуже небезпечно.

“Оскільки обов’язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, а й санкції за її “недотримання” завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя. Тому цю тему я вважаю вкрай важливою”, — пише Сергій Горбачов.

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 у світі можливість ходити до школи втратили півтора мільярда дітей. Багато перейшли на дистанційне навчання. Багато школярів і студентів рідко відвідують навчальні заклади, навчаються в основному з дому або взагалі позбавлені такої можливості. Такі збої в системі освіти можуть обернутися катастрофою для цілого покоління.


Читайте також:


Залишити коментар: