Прикарпатці боргують за доставку газу 55 мільйонів



Загальна сума боргу мешканців області за доставлення газу станом на вересень складає 55 мільйонів гривень. У порівнянні з минулим роком, кількість боржників зменшилася на 35%. Практично кожен третій споживач має борг перед АТ «Івано-Франківськгаз». Своєчасно розраховуються 266 тисяч абонентів, водночас 159 тисяч споживачів боргують за послугу розподілу газу.

- джерело.

Про це Фіртку повідомили в пресслужбі Оператора ГРМ.

Газовики зазначають, що плата за розподіл газу – це гарантія безаварійного та безперебійного газопостачання. Адже за кошти, сплачені споживачами за доставлення, фінансується діяльність аварійно-диспетчерської служби, яка щоденно 24 години на добу 7 днів на тиждень ліквідовує витоки газу, а також здійснюється ремонт газопроводів, обслуговування газорегуляторних та шафових регуляторних пунктів, які понижають і підтримують необхідний тиск в мережах.

Саме через це “Івано-Франківськгаз” змушений стягувати борги примусово. Зокрема, за вісім місяців компанія передала до суду понад 1,5 тис справ боржників. Крім боргу, вони муситимуть сплатити ще й судові витрати. У випадку несвоєчасної оплати заборгованості, споживачам довелося б оплатити ще й виконавчий збір – 10% від суми боргу.

На додаток, боржники ризикують залишитися без газопостачання. Адже з 20 серпня 2021 року, відповідно до Закону України №1657-IX, знято мораторій на відключення споживачів, що мають заборгованість, від комунальних послуг. Заборона на відключення діятиме тільки в регіонах, де встановлено “червоний” рівень епідеміологічної небезпеки.

Для відновлення подачі газу споживачу буде необхідно, окрім суми боргу, ще й оплатити за послугу «припинення-відновлення газопостачання». А це – понад пів тисячі грн.

«Цього року значно скоротилася кількість споживачів, які не платили за розподіл газу жодного разу. Якщо на початку року їх було 32,8 тисячі, то станом на 1 вересня 2021 року – 20,2 тисячі», – говорить Віктор Кедик, комерційний директор АТ «Івано-Франківськгаз».

Якщо споживачу складно погасити борг за розподіл газу одразу, він може укласти договір реструктуризації. Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців, залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу.


Читайте також:


Залишити коментар: