Прощай, Європа: чи закриють “ковідні паспорти” в ЄС кордони для українців



Україна, схоже, не вписується в новий світовий порядок, але є нюанси

Повідомляє - джерело.

В Євросоюзі презентували проект “Цифрового зеленого сертифіката”, або так званий Covid-паспорт. Передбачається, що цей документ в майбутньому дозволить нарешті відкрити кордони Євросоюзу і відновити подорожі в період пандемії. “Апостроф” розбирався в європейському проекті “ковідних” паспортів, і в тому, чи отримають українці можливість знову скористатися безвізом, а також дізнався, які країни ввели аналоги сертифікатів, що дозволяють подорожувати в період пандемії коронавірусу.

Уже до літа Євросоюз обіцяє запустити зелені паспорти. 28 березня єврокомісар Тьєррі Бретон, відповідальний за вакцини, представив у неділю майбутній європейський сертифікат здоров’я, який буде діяти з 15 червня. “З того моменту, коли ми зможемо бути впевнені, що кожен європеєць, який бажає зробити щеплення, буде мати рівний доступ до вакцини, буде добре, що ми зможемо мати механізм, сертифікат, який демонструє ваш стан здоров’я”, – сказав він.

Єврокомісар запевнив, що його використання залишатиметься “добровільним”. “Якщо ви не хочете проходити вакцинацію, у вас його не буде”, – попередив він. За його словами, для тих, хто не хоче бути вакцинованим, розглядається варіант масового розгортання швидких тестів, результати яких – негативні – будуть необхідні, наприклад, щоб сісти в літак або відвідати подію.

На звинувачення в прихованому примусі, зокрема, для подорожей, Бретон відповів: “Ті, хто не хоче отримувати сертифікат, можуть і надалі мати вигоду з пропонованих можливостей. Якщо вони зобов’язані мати відповідний стан здоров’я для певної дії, вони зможуть пройти швидкі тести”.

Варто зазначити, що цифрові паспорти вакцинації “Green pass” можна буде отримати тільки громадянам ЄС. Однак не тільки в ЄС розробили “ковідні паспорти”. Наприклад, Ізраїль вже створив і ввів в експлуатацію свої аналоги – “зелені пропуски”, які дозволяють їх власникам спокійно їздити по своїй країні. Активізувався Китай, який вже представив міжнародний зразок паспорта вакцинації і намагається легалізувати його в інших країнах світу. МОЗ Туреччини теж не залишився осторонь, і з 15 березня ввела для мандрівників електронні COVID-19-форми.

У деяких європейських ЗМІ ідею введення ковідних паспортів в Євросоюзі розглядають, як початок нового візового порядку – створення нових бар’єрів між країнами дозволять ряду країн врятуватися від “дарів глобалізації”. Список вакцин, якими можна зробити щеплення, щоб отримати “Green pass”, визначає Європейське агентство з лікарських препаратів (ЕМА), однак на національному рівні окремі країни ЄС зможуть визнавати ліквідність й інших вакцин.

Європейський паспорт вакцинації розрахований в першу чергу для громадян країн-членів ЄС, проте документ може бути представлений в Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії через тісні економічні зв’язки з Євросоюзом.

“Цей сертифікат буде описувати фактичну ситуацію. Це дозволить окремим державам вимагати правила, що сприяють вільному пересуванню всередині ЄС”, – пояснює офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер.

У цілому, в Європі немає єдності навколо ідеї “ковідних паспортів”. З самого початку французи виступали проти, німці теж раніше були налаштовані скептично. Проблема в тому, що в ЄС можуть з’явитися дві категорії громадян – з паспортами і без них, що вже віддає потенційною дискримінацією. З іншого боку, такі країни як Греція та Іспанія, які залежать від туризму, наполягають на цих паспортах. Адже альтернатива їх не влаштовує – взагалі залишитися без гостей з-за внутрішньої блокади не посміхається нікому.

Одночасно з цим, чимало туристичних агентств підкреслює: повинна залишатися альтернатива для доступних подорожей навіть після введення паспорта вакцинації, наприклад, у вигляді негативного тесту на коронавірус, оскільки деяким людям не можна проходити вакцинацію за станом здоров’я. В цілому, виходячи із заяв єврокомісара Тьєррі Бретона, експрес-тести стануть цією альтернативою. Втім, поки що не зовсім зрозуміло, чи буде ця норма поширюватися на негромадян ЄС.

Українцям безвіз – в рамочку?
Що ж стосується українських громадян, то планувати відпустку в ЄС на літо поки не варто, оскільки отримати “ковідний паспорт” європейського зразка буде не просто. Теоретично громадянин країни, що не є членом ЄС, може запросити цифровий зелений сертифікат у держави-члена ЄС, до якої він направляється, надавши всю необхідну інформацію, включаючи доказ вакцинації. На основі цього країна-член ЄС повинна вирішити, видавати цифровий сертифікат чи ні.

Однак на практиці все буде впиратися, як мінімум, в два чинника: по-перше, під час очікування відповіді з боку держави, куди зібрався турист. По-друге, в ліквідності в ЄС вакцини, якою буде щеплена українець, який вирішив відправитися в подорож. А з цим, очевидно, виникнуть проблеми.

І хоча Єврокомісія заявила, що в середньостроковій перспективі, якщо третя країна буде видавати аналогічні сертифікати відповідно до міжнародних стандартів і систем, які сумісні з системою ЄС, то Єврокомісія може ухвалити закон, що зрівнює паспорт вакцинації ЄС і третіх країн, схоже, що у випадку з Україною відбудеться нескоро. Хоча б тому що у нас вакцинація і супутня їй інфраструктура знаходиться в зародковому стані. Більш того – вакцина Covidshield не визнана Євросоюзом. А значить, вже влітку безвіз з ЄС для України, який вже і так майже рік не працює, після появи ковід-паспортів може остаточно накритися мідним тазом.

Утім, офіційно українська влада заявляє про перспективи створення своїх сертифікатів. 29 березня президент Володимир Зеленський заявив про необхідність розробки в країні системи “паспортів вакцинації”.

“Ці “паспорти” вже розробляються і країнами Європейського Союзу і США, і Швейцарією, і Ізраїлем – тобто багатьма розвиненими країнами, які активно працюють над створенням колективного імунітету проти коронавірусу. Нам теж треба розробити свою систему відповідної “паспортизації”, – заявив глава держави за підсумками селекторної наради щодо запобігання поширення коронавірусної хвороби. Глава держави також додав, що “для стримування поширення коронавірусної хвороби в Україні необхідно охопити 70% дорослого населення щепленнями проти COVID-19”. З огляду на той факт, що вакцинація в нашій країні триває з 20 лютого, і за цей час вакциновані лише 0,56% населення, нескладно порахувати, скільки ще років (якщо не десятиліть) знадобитися, щоб виконати завдання, поставлене Зеленським, якщо система охорони здоров’я буде працювати в такому ж дусі.

Як повідомила лікар-хірург Маріанна Радченко в ефірі “Апостроф ТВ”, подібною основою для української системи охорони здоров’я може стати електронна система Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

“Ми ж знаємо, що мобільні бригади вносять дані про щеплення в нашу звичайну електронну систему Національної служби НСЗУ. Тобто вже сімейний лікар може побачити, що, наприклад, медпрацівник зробив щеплення по первинці. Тобто у нас вже є певна електронна система. І теоретично було б добре, щоб з цього реєстру сімейний лікар міг отримати інформацію. А краще навіть не сімейний лікар, а якась уніфікована форма, яка дійсно буде визнаватися десь. Тобто така форма повинна бути, і поки Європа прийде до якогось рішення, нам треба подумати, як би нам його реалізувати, щоб воно було реальним, виходячи з наших можливостей “, – вважає лікар Маріанна Радченко.

Однак оскільки подібні паспорта вакцинації в Україні ще не існують навіть в розробці, з країн ЄС, найбільш відкритою для відпочинку українців буде Греція, яка проводить автономну антиковідну політику, а також Кіпр, який дозволив з 1 квітня в’їзд до себе. Однак не всім нашим громадянам ця країна – по кишені. Тому, найімовірніше, українці, які бажають відпочити за кордоном, поїдуть в традиційно бюджетні варіанти – Єгипет або Туреччину, або насолодяться подорожами по Україні. Водночас, тільки від нинішньої влади залежить, чи зможе Україна оперативно інтегруватися в європейську систему “ковідних паспортів”.

Утім, в турбізнесі озвучують стриманий оптимізм щодо майбутнього українських туристів.

“Вважаю, що коли система паспортів вакцинації буде введена в ЄС, це не повинно суттєво обмежити наші свободи і право на пересування в тому ж Євросоюзі. Наразі остаточного рішення немає. Крім того, кожна країна з тих, що підписалися під цим правилом, для себе розробляє якісь документи. Можливо, Україна, коли будуть вже опубліковані всі умови, зможе отримати свій тип шаблону, який буде сприйматися країнами ЄС як відповідний правилам в’їзду на територію Євросоюзу. Або, як сказано в європейських директивах, один з документів, що підтверджують, що у людини немає коронавируса – або негативний ПЛР-тест, або наявність антитіл”, – зазначив в коментарі “Апострофу” експерт по туризму Олександр Новіковський.

З ним згоден Володимир Царук, керівник Центру розвитку туризму України, який розповів “Апострофу”, що низка європейських країн, чия економіка багато в чому залежить від туризму, будуть шукати виходи, як викрутитися з ситуації.

“Туристична сфера в багатьох країнах, особливо в південних, становить від 11% до 13% ВВП, і ця галузь найбільше постраждала. І те що Греція і, частково, Італія відкривалися для туристів, це кардинально ніяк не допомогло цим країнам заробити або як-то утримати сальдо ВВП. Тому що громадяни ЄС не вирішуються приїжджати, скажімо, в ту ж Грецію. Тому навіть якщо вони ці “ковідні паспорти” введуть, я не думаю, що це особливо позначиться на їх туристичному балансі. Тобто їм все одно треба залучати громадян третіх країн, в тому числі і України, щоб якось звести кінці з кінцями, і щоб туристична сфера у них не розорилася остаточно”, – зазначив він.


Читайте також:


Залишити коментар: