Президент підписав указ щодо підтримки сімей, які виховують сиріт



Президент України підписав Указ «Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей».
Про це Зеленський повідомив на зустрічі з батьками-усиновителями, опікунами та прийомними батьками, яка відбулася в Офісі Президента, інформує сайт глави держави.

- джерело.

Під час спілкування з батьками Президент наголосив, що влада налаштована на підтримку родин, які взяли на себе сміливість виховувати сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Ми справді хочемо допомогти вашим дітям і вам особисто як сім’ям, як батькам», – сказав Зеленський.

Відповідно до Указу № 721/2019, Кабінет Міністрів має вжити заходів для збільшення з 2020 року розміру державної соціальної допомоги батькам-вихователям і прийомним батькам.

Також уряд до 1 грудня поточного року має забезпечити подання на розгляд Президентові пропозицій щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей і співробітництво з питань міждержавного усиновлення та підготувати відповідні зміни до законодавчих актів.

З урахуванням положень Європейської конвенції про здійснення прав дітей Кабмін у шестимісячний термін має розробити законопроєкт, спрямований на забезпечення скорочення процесуальних строків судового розгляду справ, що стосуються всиновлення, встановлення опіки, піклування, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, та внести цей документ на розгляд Верховної Ради.

У тримісячний термін уряд також має вдосконалити порядок провадження діяльності з усиновлення, зокрема щодо забезпечення реалізації особами, в сім’ї яких виховується дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, переважного права на всиновлення такої дитини.

Крім того, в указі зазначається необхідність запровадження ефективних механізмів одержання достовірної та актуальної інформації про дотримання прав усиновлених дітей, зокрема дітей, які проживають за межами України, та механізмів дієвого реагування на виявлені факти порушення їхніх прав.


Читайте також:


Залишити коментар: