Прем’єр Угорщини оголосив надзвичайний стан в країні на тлі війни в Україні



Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 24 травня оголосив у країні надзвичайний стан воєнного часу. Це сталося одразу ж після того, як члени нового уряду прийняли присягу у парламенті.

Пише - джерело.

Віктор Орбан оголосив надзвичайний стан в Угорщині
Як сказав Орбан у відеозверненні, опублікованому на його сторінці у фейсбуці, надзвичайний стан набуде чинності опівночі 25 травня і надасть уряду “простір для маневру та можливість негайно реагувати на наслідки війни в сусідній Україні”.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ Умови будуть дуже жорсткі, – євродепутат сказав, що чекає Угорщину через блокування санкцій

Орбан заявив, що війна в Україні, якій “не видно кінця”, несе загрозу для Угорщини, її фізичної безпеки, а також для енергопостачання і фінансової безпеки економіки та сімей.

Ми бачимо, що війна і санкції у Брюсселі привели до величезних потрясінь та різкого росту цін. Світ на порозі економічної кризи,
– сказав Орбан.

Також угорський прем’єр зауважив, що країна повинна залишатися осторонь від цієї війни. І саме для цього уряду потрібний простір для маневру та негайних дій у вигляді надзвичайного стану. Це, мовляв, дозволить владі швидко реагувати та “захищати Угорщину та угорські родини усіма можливими методами”.

Що означає надзвичайний стан в Угорщині
Ввести надзвичайний стан воєнного часу змогли після того, як вранці 24 травня парламент проголосував за десяту поправку до Конституції, яка дозволяє оголошувати його у випадку війни у сусідній країні.

Вперше про можливість введення надзвичайного стану в Угорщині заговорили ще у квітні. Тоді глава канцелярії прем’єр-міністра Гергелі Гуляс заявив, що “потрібно створити цей інструмент для себе та нинішньої влади”, аби мати можливість діяти у випадку війни.

Надзвичайний стан в Угорщині є так званим кваліфікованим періодом, який вводить у силу спеціальну правову систему. Зокрема це означає, що уряд може приймати постанови, які призупиняють дію певних законів.

Що ж конкретно робитиме уряд Орбана з уведенням надзвичайного стану стане відомо вже 25 травня. За словами прем’єра, про свої перші заходи вони оголосять вже завтра.

Більше про позицію Угорщини та теплі стосунки з Росією
Попри своє “шалене” занепокоєння війною в Україні та тим, як вона загрожує безпеці Угорщини, Орбан підтримує доволі дружні стосунки з Росією та її президентом-терористом.
Хоча в Угорщині з самого початку повномасштабного вторгнення приймали українських біженців, допомагати у боротьбі з агресором там не поспішали. У той час, коли весь світ згуртувався у питанні військової, фінансової та санкційної підтримки нашої держави, Угорщина заявляла, що не постачатиме Україні зброю, а також не хоче відмовлятися від російських нафти та газу, аби “не платити ціну війни”.
Ба більше, Угорщина на чолі з Орбаном “відзначилася” не лише блокуванням санкцій та відмові у постачанні зброї, а й особливим цинізмом. Після того, як російські окупанти втекли з Київщини і весь світ жахнувся від звірств, які вони там чинили, глава уряду Угорщини засумнівався у їхній правдивості, повторюючи риторику Кремля.

Окрім того, за інформацією РНБО, в Угорщині заздалегідь знали про те, що Росія планує напад на Україну. В Орбана з Путіним був власний зухвалий план, однак здійснитися йому не судилося.
Угорщина усіляко показувала, що не є союзником України, та продовжує робити це досі. Стати на бік цивілізованого світу їй заважає істеричний страх Путіна. Орбан дедалі більше переконав у цьому Європу та увесь світ, погодившись платити за російський газ у рублях.

Було очікувано, що з початком обговорення шостого пакета санкцій проти Росії, який включає ембарго на російські енергоносії, Угорщина його не підтримає. Намагаючись задовольнити Путіна, Орбан зробив Угорщину “головним болем” для ЄС.

Згодом він почав торгуватися з Євросоюзом, нібито погодившись на ембарго в обмін на компенсацію. Якщо спершу йому було потрібно 750 мільйонів євро, то зараз необхідна Орбану сума збільшилася до 15 – 18 мільярдів євро.


Читайте також:


Залишити коментар: