«Посухи, зливи, неочікувані снігопади»: кліматолог розповіла про різку зміну клімату в Україні та небезпеку



Клімат в Україні протягом останніх років дуже змінюється – відповідно ці зміни провокують збільшення кількості стихійних явищ у природі.

Про це «Вголосу» розповіла начальник відділу кліматології центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського Олена Доніч.

- джерело.

«Наприклад, можуть бути посухи або зливи – чи й неочікувані снігопади. Як приклад – ця зима була повністю аномальною», – уточнила вона.

Зміни клімату, за словами Доніч, спричиняють і те, що стираються кордони між сезонами: немає чіткого переходу літа в осінь, осені в зиму.

«В Україні навіть цього року не було метеорологічної зими (коли середньодобова температура опускається нижче 0 градусів). І це – вперше в історії. І ця зима вже засвідчила, що 2020 рік розпочався аномально – тому й весь рік може бути аномальним», – продовжила вона.

«А з такою різкою зміною температури саме і пов’язані виникнення стихійних явищ. Тому протягом останнього часу можемо спостерігати часті стихійні явища – град, засухи тощо. Причому в одному регіоні може бути засуха, а інший – «накрити» дощі», – резюмувала кліматолог.


Читайте також:


Залишити коментар: