Португалія виплатить компенсацію родині українця, вбитого в аеропорту Лісабона



Уряд Португалії виплатить компенсацію родині громадянина України Ігоря Гоменюка, який помер після затримання в аеропорту Лісабона у березні цього року.

- джерело.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє португальський RTP.

Про рішення 10 грудня оголосив міністр внутрішніх справ Едуардо Кабріта, приурочивши його до Міжнародного дня прав людини.

“Те, що сталося 12 березня у державних приміщеннях в аеропорту Лісабона і призвело до смерті громадянина України Ігоря Гоменюка – абсолютно неприйнятно. Це повністю суперечить стандартам прав людини, які Португалія поважає, і яких її служби безпеки та посадовці зобов’язані суворо дотримуватися”, – зазначив міністр.

Рада міністрів доручила уповноваженому з прав людини встановити розмір компенсації, що буде виплачена родині загиблого українця, до початку судового процесу над співробітниками міграційної служби, яких звинуватили у його смерті. Суд почнеться на початку 2021 року.

Міністр внутрішніх справ повідомив також, що до квітня 2021 року має бути встановлена “вся правда і всі обставини” інциденту та що ці запевнення вже передали послу України у Португалії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба згодом повідомив, що обговорив це питання з португальською стороною.

“Я був на зв’язку з португальским колегою щодо вбивства у березні нашого громадянина Ігоря Гоменюка, наполягав на справедливості. Сьогодні уряд Португалії вирішив виплатити компенсації вдові та дітям. Очікую, що за підсумками розслідування суд встановить винним належне покарання”, – повідомив він.

Нагадаємо, інцидент із загибеллю українця стався ще у березні 2020 року. 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі після затримання він помер. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві.

Останніми тижнями тема знову активно обговорюється у Португалії. На тлі скандалу глава Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF) напередодні подала у відставку.


Читайте також:


Залишити коментар: