Польські ЗМІ: українці впливають на економіку Польщі більше за президента



Впливове польське видання Gazeta Prawna склала список 50 людей, які мали найбільших вплив на польську економіку у 2017 році. Друге місце у ньому посів збірний образ українських заробітчан.

- джерело.

Зокрема, українці у впливовості на польську економіку у 2017 році обійшли навіть президента Анджея Дуду, який посів третє місце.

Українців у рейтингу випередив тільки прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

В Україні низка чиновників визнавала, що до Польщі на роботу виїхали понад мільйон громадян.

В уряді визнають, що українська платня суттєво нижча за польську, а тому без різкого збільшення рівня оплати праці потік трудових мігрантів не зупинити.

Водночас у Польщі діє достатньо ліберальне законодавство, яке дозволяє працевлаштування українців.

Ключовий чинник економіки
“Колективний герой”, як назвали українських трудових мігрантів експерти видання, відіграє дуже важливу роль для польського ринку праці.

У поясненні йдеться, що поляки почали помічати суттєвий приплив українців після початку воєнних дій в Україні.

Українці працюють не тільки у сільському господарстві, а й у всіх сферах економіки.

За даними видання, тільки за 2017 рік українцям надали 1,7 мільйона тимчасових дозволів на роботу.

Такі дозволи надають право працювати у Польщі протягом півроку кожні 12 місяців.

У порівнянні з 2016 роком кількість таких дозволів збільшилась на понад третину. Якщо ж порівнювати з 2014 роком, вказують експерти, ця кількість зросла на 350%.

При цьому журналісти не стверджують, що у Польщі перебуває 1,7 мільйона трудових мігрантів, адже переважно кожний українець отримує кілька дозволів.

Окрім того, тільки за перші півроку 2017 року українці отримали 91 тисячу дозволів на постійну роботу у Польщі.

Видання визнає, що окрім подолання проблеми дефіциту робочої сили у Польщі, українці також допомагають вирішити проблеми системи соціального страхування, адже платять ці внески.

308 тисяч українців станом на вересень 2017 року були застраховані у державній системі. І їхня кількість за рік зросла на 130 тисяч.

Як зберегти українців
Видання вказує на надзвичайно важливу роль українців для польського ринку праці, особливо на фоні демографічних викликів і зменшення населення, а відповідно – і робочої сили.

Польські експерти резюмують, що сподіватись тільки на трудових мігрантів з України не варто. Адже у самій Україні населення стрімко старіє та поступово його кількість зменшується.

Також польські журналісти вказують, що українці залишатимуться там не завжди. І причина цьому криється у польському законодавстві, яке поки що не сприяє українцям “пустити коріння” у Польщі.

Як прогнозує видання Gazeta Prawna, як тільки багатші країни західної Європи відкриють ринок праці для українців, вони одразу на нього переорієнтуються.


Читайте також:


Залишити коментар: