Політика “Люди не власність єпископів” – Константинополь закликав РПЦ зняти заборону на причастя



Представник Вселенського патріарха закликав РПЦ скасувати заборону для своїх мирян причащатися в храмах Константинопольського патріархату.

- джерело.

“Для Архієпископії православних російських церков, що перебуває в юрисдикції Константинополя, рішення Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем – “велике страждання”, – йдеться у пастирському посланні архієпископа Харіопольського Іоанна від 24 листопада. – У нинішній ситуації наші священики та диякони не допускаються до співслужіння в церквах, які належать до Московського патріархату. Але, відповідно до православної еклезіології, ця заборона не може стосуватися мирян”.

Хрещені люди не є власністю єпископів. Вони – члени єдиного церковного тіла, зібраного в тому місці, де перебувають. Наприклад, православний віруючий Петербурга, переселяючись на Крит, перестає бути членом Російської церкви і стає повноправним членом церкви Критської, яка належить до Вселенського патріархату. На відміну від кліриків, миряни не потребують канонічного відпуску свого єпископа при зміні місця проживання, наголосив архієпископ Іоанн.

Він висловив надію, що розрив спілкування між двома церквами незабаром буде подолано.

У РПЦ у відповідь Константинополю заявили, що миряни Російської православної церкви уникають причащатися в храмах Константинопольського патріархату “не стільки через побоювання порушити якусь заборону, а проявляючи вірність своїй церкві, яку розривають беззаконними діями Константинополя”.

Незаконну перереєстрацію споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври скасувало Міністерство юстиції України. Члени Комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надбрамного корпусу) з порушеннями вимог чинного законодавства.


Читайте також:


Залишити коментар: