“Платний безвіз”: скільки і за що прийдеться платити українцям



Українцям доведеться реєструватися в ЄС і платити збір у розмірі приблизно 7-10 євро. Таке нововведення нібито дозволить скоротити число нелегальних мігрантів. У соціальних мережах і українських ЗМІ на новину відреагували по-різному. Одні твердять, що це фактично “скасовує безвіз”, а інші пoгоджyються: реєструвати іноземців – нормальна практика, та й торкнеться вона не тільки України, а і всіх країн, які без віз можуть перетинати кордони ЄС.

- джерело.

“Обозреватель” розібрався, як на українців вплине нововведення ЄС і скільки доведеться заплатити.

Треті країни візьмуть на облік

У 2019-2020 роках Європейський Союз остаточно затвердить систему ETІAS (European travel information and authorisation system). Як і раніше, приймати рішення про те, чи може українець перетнути кордон з ЄС, будуть прикордонники. Але перед цим доведеться заповнити електронну анкету (авторизуватися). У неї потраплять паспортні дані, інформація про освіту і місце роботи, про стан здоров’я, візитах у різні країни і т.д.

Після заповнення анкети потрібно буде заплатити збір у розмірі 7-10 євро. За діючим курсом це близько 220 грн. Система автоматично обробить і перевірить інформацію. Тих, хто збрехав, чекають проблеми. А решта найближчі три роки зможуть знову перетинати кордон без заповнення додаткових анкет.

“Дозвіл на поїздки буде коштувати 10 євро, хоча деякі мандрівники будуть звільнені від сплати цього внеску (особи віком до 18 років і старше 60 років, члени сім’ї громадян ЄС і студенти, які подорожують в академічних цілях), і це буде дійсним три роки (або до закінчення терміну дії проїзного документа)“, – йдеться на сайті ЄС.

Таке нововведення буде діяти не тільки для України, а для всіх третіх країн, які не є учасницями Шенгену, пояснює юрист Олександр Плахотник. А таких держав – більше 60. “Віза коштувала б раз в 5 дорожче. І її ще потрібно було отримати. А тут ви просто заповнюєте анкету і все. Це ніяке не обмеження безвіза. ЄС має право знати, хто в’їжджає на їх територію”, – впевнений Плахотник.

З такою ж заявою виступив представник України в ЄС Микола Точицький. Дипломат вважає, що нова процедура всього лише забезпечить обмін інформацією для того, щоб міграційні служби могли припинити потрапляння на їх територію небажаних гостей. “Обмеженням безвіза”, впевнений посол, таке нововведення називати не можна.

В Європейському Союзі пояснюють введення ETІAS необхідністю виявляти потенційних злoчинцiв і тeрорuстів до того, як вони перетнули кордон, і необхідністю скоротити число нелегалів. До слова, самі правила перетину кордону не змінюються. При собі достатньо мати біометричний паспорт, бронь в готелі або підтвердження про те, що вам є де переночувати, готівку або банківську карту.

Реєстрація туристів не зупинить, а недобросовісних українців не пускають і зараз

Візи до країн ЄС давали не всім, процедура займала тривалий час, а візовий збір обходився в кілька разів дорожче майбутньої реєстрації, нагадує менеджер великої туристичної компанії Олександр Мазуренко. Експерт упевнений: нововведення не зупинить українців, які хочуть подорожувати в країни Європейського Союзу.

“Дуже смішно читати, що нам скасували безвіз через цю реєстрації. Її можна пройти на місці. Заплатити 7-10 євро за три роки! І спокійно собі з біометричним паспортом перетнути кордон. Якщо ви дійсно турист, ви не порушували закон, не відвідували невизнані держави, то ніяких проблем не буде і бути не може!” – упевнений Мазуренко.

До слова, за інформацією Державної прикордонної служби, найпоширеніша причина для відмови у в’їзді в ЄС – відсутність повного пакету документів. На ділі це означає, що не всі українці заздалегідь купили квитки додому і забронювали номери в готелях і хостелах. Це є підставою для приймаючої країни відмовити у візиті. Також у “чорний список” потрапляють ті українці, які незаконно затрималися в приймаючій країні або нелегально влаштувалися на роботу. Вони ризикують більше не потрапити в країни Європейського Союзу.

Подібна система авторизації також діє і в США. Європейський Союз задумався про необхідність реєструвати іноземців ще в 2008 році. Тоді з такою ідеєю виступили в Німеччині і Франції. Однак нововведення підтримали тільки в минулому році. А в кінці квітня цього року комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ остаточно схвалив зміни.

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Європарламенту, система обійдеться європейцям в копієчку. За неї доведеться заплатити більше 210 млн євро. При цьому в 2020 році в ЄС очікують 39 млн “гостей” з різних країн.


Читайте також:


Залишити коментар: