Паперових довідок і направлень до лікаря не буде: Медреформа готує нові сюрпризи для українців



Медична реформа в Україні передбачає поступове скасування паперових довідок і напрямів і перехід до електронного документообігу.

- джерело.

“У нас діє чіткий постулат – будь-який етап реформи розгортається при наявності електронного інструменту. Україна – унікальна держава в цьому плані, ми так довго не реформувалися, що зараз входимо в реформу в той період, коли є хороші ІТ-інструменти. Будь-який етап розгортання реформи буде пов’язаний з наявністю електронного механізму. Ми дуже б хотіли, щоб це було електронне направлення, так само, як і електронний рецепт”, – розповів чиновник.

За його словами, вже в наступному році Національна служба здоров’я буде відповідальна за відшкодування вартості лікарських засобів, а з 2020 року воно стане частиною медичних гарантій.

“Ми дуже б хотіли, щоб, коли ви прийшли до лікаря первинки, він вам виписав рецепт і виписав направлення, наприклад, на рентген. І обидва ці направлення могли б бути роздруковані для вас, але при цьому в електронній системі приймалися і аптекою, і закладом вторинки в електронному вигляді. Для нас це дуже важливо. Основним принципом реформи фінансування є: немає даних – немає фінансування. Установи і лікарі звикнуть до того, що вони повинні звітувати. Ми будемо бачити інформацію: скільки звернень, з якого приводу, скільки напрямків виписано, скільки діагностики”, – пояснив глава Нацслужби здоров’я.

Він додав, що кожен лікар зможе надати пацієнту направлення або довідку тільки через електронну систему, а безпаперовий документообіг в медицині стане дійсністю протягом найближчого року.

“У нас запитують, а коли можна буде зробити висновок декларацію, не виходячи з дому. Особливо люди, які живуть зі смартфоном. Я бачив, навіть бабусі легко через “Приват24″ перерахувати онукові гроші. Нічого фантастичного в цьому немає. І ось, ми хочемо розраховувати, дуже віримо, що вже в четвертому кварталі або, найпізніше, в першому кварталі наступного року через BankID, через зв’язок e-health з демографічним реєстром, з ЄРДРом пацієнт зможе вибрати лікаря онлайн. Ви подивилися лікаря, знаєте про нього і вам не потрібен візит до нього, ви можете вибрати його, не виходячи з дому. Дуже хотілося б, щоб таке було”, – говорить Олег Петренко.

Коментуючи питання, що ще крім електронних рецептів та довідок зможуть отримувати українці, глава Нацслужби здоров’я зауважив:

“Хотілося б, щоб запустилися електронні лікарняні, електронні направлення. Ми над усім цим працюємо. Це дуже складна робота. Можливо, це виглядає дещо фантастично, але якщо є люди, які натхненно працюють над цим … Навіть декларації: не дуже багато людей вірили, що кампанія по вибору лікаря буде настільки успішною. Навіть наші оптимістичні припущення не були такими. У квітні, коли ми перший раз вважали, думали, ну, два мільйони, ну, три укладуть декларацію. Сьогодні вранці було 14 мільйонів 550 тисяч. Це в п’ять разів більше, ніж наші оптимістичні припущення. Це говорить про дві речі – люди хочуть зміни правил гри, їх не влаштовує так, як було, і вони вірять в те, що все може змінитися”, – підсумував Олег Петренко.


Читайте також:


Залишити коментар: